Η σημαντική μείωση που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας στις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα δεν συνεχίστηκε κατά το 2ο εξάμηνο του 2020, οπότε και καταγράφθηκε αύξηση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature (1/2021).
Συνολικά κατά το έτος 2020, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 6,4% ή περίπου 2.3 δισ. τόνους ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την σύνοψη των δεδομένων του άρθρου, στην οποία προχωράει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Καρτάλη,. Αν και η μείωση είναι σημαντική, είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ δεν προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, η περυσινή μείωση υπολείπεται της μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 7,6% κάθε έτος παγκοσμίως και για μία δεκαετία, που απαιτείται για την αποτροπή παγκόσμιας θέρμανσης που θα υπερβαίνει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, με βάση τους στόχους της Σύμβασης για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Συμφωνίας των Παρισίων.
Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος για τον Άνθρακα (GlobalCarbonProject), η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (13%) κυρίως λόγω της ραγδαίας μείωσης των μετακινήσεων στο διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πάλι λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις καταγράφηκε στον τομέα των αερομεταφορών, σε ποσοστό 48% σε σχέση με το 2019.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα ήταν τελικά υψηλότερα το 2020 σε σχέση με το 2019, παρά τη ραγδαία μείωση των εκπομπών κατά την περίοδο των ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Τα υψηλά επίπεδα εκπομπών σχετίζονται με την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα.
Τέλος, στις ΗΠΑ, η μείωση των εκπομπών ήταν 650 εκατ. τόνους το 2020, περίπου το ¼ της συνολικής μείωσης σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και οικονομική ύφεση.