Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει ένα κέντρο για την κλιματική αλλαγή, ενοποιώντας τις διαφορετικές δουλειές που γίνονται πάνω σε αυτόν τον τομέα σε διάφορους τομείς της τράπεζας.
Η νέα μονάδα, η οποία θα αποτελείται από περίπου δέκα άτομα που εργάζονται με υπάρχουσες ομάδες σε όλη την τράπεζα, θα υποβάλει αναφορά στην πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιβλέπει το έργο της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο οικονομία. Η νέα δομή θα αναθεωρηθεί μετά από τρία χρόνια, καθώς ο στόχος είναι τελικά να ενσωματωθούν οι κλιματικές εκτιμήσεις στην δουλειά ρουτίνας της ΕΚΤ.
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους τομείς πολιτικής μας», αναφέρει η Lagarde. “Το κέντρο για την κλιματική αλλαγή παρέχει τη δομή που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τον επείγοντα χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα που του αξίζει”, ανέφερε η Λαγκάρντ. Προσέθεσε ότι η κλιματική αλλαγή ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ καθώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να διαταράξει τη ροή πιστώσεων προς την οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει μέρος των ιδίων κεφαλαίων της – που ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν το κεφάλαιο που έχουν καταβάλει οι χώρες της Ευρωζώνης, αποθεματικά και προβλέψεις – σε ένα ταμείο επενδύσεων σε πράσινα ομόλογα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Ουσιαστικά, η ΕΚΤ μελετά τον ρόλο που θα πρέπει να έχουν οι θέσεις για το κλίμα στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που έχει ύψος πολλών τρισ. Ευρώ. Έως τώρα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα με βάση τα ανεξόφλητα ποσά τους, αλλά η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η τράπεζα ίσως πρέπει να εξετάσει μία πιο ενεργητική προσέγγιση για να διορθώσει την αδυναμία της αγοράς να ενσωματώσει τον κλιματικό κίνδυνο.
«Η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε βαθύτερα πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εντολή μας εν όψει κλιματικών κινδύνων και, ταυτόχρονα, να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της νομισματικής πολιτικής και του ισολογισμού μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.