Οι καρχαρίες και τα σαλάχια εξαφανίζονται από τους ωκεανούς του κόσμου με «ανησυχητικό» ρυθμό, σύμφωνα με επιστήμονες που προειδοποιούν ότι απαιτείται άμεση δράση για τη διασφάλιση ενός ευοίωνου μέλλοντος για αυτά τα “εξαιρετικά, αναντικατάστατα ζώα”, καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επιστημονικά κριτήρια στα όρια αλιείας..
Ο αριθμός των καρχαριών που βρέθηκαν στους ανοιχτούς ωκεανούς μειώθηκε κατά 71% κατά τη διάρκεια μισού αιώνα, κυρίως λόγω της υπερβολικής αλιείας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τρία τέταρτα των ειδών που μελετήθηκαν τώρα αντιμετωπίζονται με εξαφάνιση.
Ο ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, Δρ Richard Sherley του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε στο BBC ότι οι μειώσεις φαίνεται να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις πιέσεις που δέχονται τα απειλούμενα είδη από την εκτεταμένη αλιεία. “Αυτός είναι ο μοχλός για τη μείωση κατά 70% τα τελευταία 50 χρόνια. Για κάθε 10 καρχαρίες που είχατε στον ανοιχτό ωκεανό τη δεκαετία του 1970, θα έχετε τρεις σήμερα, κατά μέσο όρο, σε αυτά τα είδη”.
Οι καρχαρίες και τα σαλάχια αλιεύονται για το κρέας, τα πτερύγια και το συκώτι τους. Επίσης αιχμαλωτίζονται για λόγους ψυχαγωγικής αλιεία, εμφανιζόμενα πολλές φορές κατά λάθος στα αλιεύματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν σε άλλα αποθέματα.
Από τα 31 είδη που μελετήθηκαν, 24 απειλούνται τώρα με εξαφάνιση και τρία είδη καρχαριών έχουν μειωθεί τόσο έντονα που πλέονταξινομούνται ως εξαιρετικά απειλούμενα – η κατηγορία με την υψηλότερη απειλή σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Ο καθηγητής Nicholas Dulvy του Πανεπιστημίου Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, δήλωσε ότι οι καρχαρίες των ωκεανών καιτα σαλάχια διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο των πουλιών, θηλαστικών ή βατράχων, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ μακρυά από τη στεριά. “Η υπεραλίευση ωκεάνιων καρχαριών και σαλάχιων θέτει σε κίνδυνο την υγεία ολόκληρων των ωκεάνιων οικοσυστημάτων, καθώς και την επισιτιστική ασφάλεια για ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου”,δηλώνει.
“Η μελέτη μας αντιπροσωπεύει την πρώτη παγκόσμια σύνθεση της κατάστασης αυτών των βασικών ζωικών ειδών σε μια εποχή που οι χώρες θα έπρεπε να έρχονται αντιμέτωπες μετην ανεπαρκή πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων αειφορίας”, δήλωσε ο Nathan Pacoureau του Πανεπιστημίου Simon Fraser.
“Ενώ αρχικά την θέλαμε ως χρήσιμο σημείο αναφοράς, πρέπει τώρα να ελπίζουμε ότι λειτουργεί και ως επείγον σήμα αφύπνισης”,συμπλήρωσε με νόημα.