Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν άμεσα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουν ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος δεν θα υποστεί θανατηφόρα λεύκανση, προειδοποιεί ο κορυφαίος τουριστικός οργανισμός του Κουίνσλαντ.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών ακόμη και αν ο κόσμος παραμείνει στο στόχο για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, το Great Barrier Reef θα υποστεί λεύκανση σε ποσοστό άνω του 90% των κοραλλιών του. Εάν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς, αναμένεται να επιβιώσει μόλις το 1% του υφάλου και ενώ περισσότερο ανθεκτικά στη θερμότητα κοράλλια μπορεί τελικά να αποικίσουν τον ύφαλο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί.
Το 1998 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έκανε μαζικά την εμφάνιση του το φαινόμενο που είναι γνωστό ως αποχρωμάτιση (λεύκανση). Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων λειτουργεί τοξικά για τα κοράλλια που βασίζουν την ύπαρξη τους σε άλγη (φύκια) που τους παρέχουν τροφή και τους δίνουν το χρώμα τους. Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αποκόλληση των αλγών από τα κοράλλια με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν το χρώμα τους, να αποδυναμώνονται και τελικά να πεθαίνουν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου Τουριστικής Βιομηχανίας του Κουίνσλαντ Ντάνιελ Γκσβίντ δήλωσε ότι εδώ και καιρό έχουν συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αυτή η τελευταία έκθεση ήταν ένα ακόμα προειδοποιητικό κουδούνι.
«Τα επιστημονικά στοιχεία μας ώθησαν κατηγορηματικά να κάνουμε περισσότερα για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε. «Αυτό είναι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί, ως βιομηχανία δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μετριάσουμε, να προσαρμόσουμε και να ζητήσουμε πολιτικά μέτρα για την υποστήριξη συνολικής δράσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», πρόσθεσε.
Ως τώρα, χουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες κυρίως του τομέα της γεωμηχανικής για την σωτηρία του υφάλου αλλά καμία από αυτές δεν προσφέρει άμεσα και χωρίς άλλες περιβαλλοντικές παρενέργειες αποτελέσματα. Η μόνη ορατή λύση ή ελπίδα για να μην πεθάνει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος παραμένει η αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών και η μείωση της θερμοκρασίας κάτι όμως που δεν φαίνεται ότι μπορεί επιτευχθεί τουλάχιστον όχι μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.
Σημειώνεται ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία αποτελεί τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων.