Οι επιστήμονες που εργάζονται πάνω σε εναλλακτικές λύσεις για την ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά ανακάλυψαν ένα βιοδιασπώμενο υλικό προερχόμενο από υπολείμματα ψαριών που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών και των ενδυμάτων.
Οι Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα κεφάλια, κόκαλα, δέρμα και εντόσθια των ψαριών μπορούν να να μετατραπούν σε χρήσιμο υλικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την πολυουρεθάνη που προέρχεται από αργό πετρέλαιο, και βρίσκονται παντού, από παπούτσια και ρούχα έως ψυγεία και δομικά υλικά. Η πολυουρεθάνη που χρησιμοποιείται ως τώρα διαθέτει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και δεν διασπάται εύκολα.
Ωστόσο, η ομάδα, με επικεφαλής τη Francesca Kerton, η οποία εδρεύει στο Memorial University of Newfoundland, διαπίστωσε ότι τα πλαστικά με βάση το ιχθυέλαιο θα μπορούσαν να προσφέρουν μια φιλική προς το περιβάλλον λύση ενώ προσφέρουν και χρησιμότητα στα απόβλητα των εργοστασίων τροφίμων.
«Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πλαστικά με ένα σχέδιο για το τέλος του κύκλου ζωής τους, είτε πρόκειται για χημική αποικοδόμηση που μετατρέπει το υλικό σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό ή ανακύκλωση και επανατοποθέτηση», δήλωσε η κ. Kerton. «Όταν ξεκινάμε τη διαδικασία με το ιχθυέλαιο, υπάρχει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά ψαριού, αλλά καθώς περνάμε στα επόμενα βήματα, αυτή η μυρωδιά εξαφανίζεται», επισημαίνει.
Αυτό που μένει οπότε να αποδειχθεί είναι αν το νέο αυτό υλικό είναι το ίδιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο στην χρήση όπως η πλαστική ύλη που καλείται να αντικαταστήσει.