Η πλούσια ελίτ του πλανήτη πρέπει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής της για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, καθώς το πλουσιότερο 1% στον κόσμο παράγει διπλάσιες εκπομπές άνθρακα από το σύνολο του φτωχότερου 50%.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, μόνοτο πλουσιότερο 5% – η λεγόμενη “ρυπαίνουσα ελίτ” – συνέβαλε στο 37% της αύξησης των εκπομπών μεταξύ 1990 και 2015. Οι συγγραφείς θέλουν να αποτρέψουν τους οδηγούς SUV και τα συχνούς ταξιδιώτες – και να πείσουν τους πλούσιους να μονώσουν καλά τα σπίτια τους.
Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακαλέσει την απόφασή της για κατάργηση του φόρου επιβατών αεροσκαφών στις πτήσεις επιστροφής του ΗΒ. Ζητά επίσης οι υπουργοί να ανανεώσουν το πρόγραμμα επιδότησης “Green Homes” που επίσης έκοψανπρόσφατα.
Η έκθεση φέρει την υπογραφή της Επιτροπής Αειφορείας του Cambridge για την Κλιματική Αλλαγή Συμπεριφοράς (Cambridge Sustainability Commission on Scaling Behaviour Change). Πρόκειται για μια ομάδα 31 ειδικών που μελετούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων που σχετίζεται με το περιβάλλον. Έργο τους είναι να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αύξησης της δράσης για την αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα.
Οι επικριτές τους λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για την πιο γρήγορη μείωση των εκπομπών είναι μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων – όχι μέσω μέτρων που θα αποδειχθούν μη δημοφιλή. Ωστόσο, ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, καθηγητής Peter Newell, από το Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε στο BBC: «Είμαστε απολύτως θετικοί στις τεχνολογικές βελτιώσειςκαι και τα πιο αποδοτικά προϊόντα – αλλά είναι σαφές ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα επειδή οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Πρέπει να μειώσουμε την υπερκατανάλωση και το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε είναι η υπερκατανάλωση μεταξύ των ρυπαίνοντων ελίτ που συμβάλλουν πολύ περισσότερο από το μερίδιό τους στις εκπομπές άνθρακα. Αυτοί είναι άνθρωποι που πετούν περισσότερο, οδηγούν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα και ζουν στα μεγαλύτερα σπίτια που μπορούν εύκολα να θερμάνουν, οπότε τείνουν να μην ανησυχούν αν είναι καλά μονωμένοι ή όχι.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της επιτροπής οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και αλλαγές στη συμπεριφορά, ειδικά μεταξύ των πλουσιότερων μελών της κοινωνίας. «Εάν η αλλαγή σε ολόκληρη την κοινωνία επιτευχθεί με την ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτείται για την επίτευξη των συμφωνημένων κλιματικών στόχων, πρέπει να μαζευτούμε και να μοιραστούμε: να μειώσουμε τους προϋπολογισμούς για τον άνθρακα και να μοιραστούμε πιο ισότιμα».
Η έκθεση είναι η τελευταία που εμφανίζεται πάνω στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το τι σημαίνει να είμαστε «δίκαιοι», ενώ αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή. Τα φτωχότερα έθνη, όπως η Ινδία, υποστηρίζουν συνεχώς ότι πρέπει να τους επιτραπεί να αυξήσουν τη ρύπανση τους, διότι είναι πολύ χαμηλότερο ανά άτομο από τις εκπομπές από πλούσιες χώρες.
Το ζήτημα εντάσσεται στο ‘κουβάρι” των διαπραγματεύσεων της προσεχούς συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας για το κλίμα που διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ενόψει της συνόδου κορυφής της COP για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο.