Την αντίθεσή του επί συγκεκριμένων άρθρων του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα Άργος», το οποίο προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζει ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε).
Οι ενστάσεις του Κ.Ο.Ε. εκφράζονται στα άρθρα 5, 6 και 33 του νομοσχεδίου, αντιπροτείνοντας, ωστόσο, συγκεκριμένη διατύπωση. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Από το βράδυ της 06/05/2021 και για δύο εβδομάδες τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ»» και κλήθηκαν οι πολίτες να συμμετάσχουν, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους. Η συμμετοχή είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των πολιτών, υπάρχουν δε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τον αριθμό των δημοσιευθέντων σχολίων. Ενδεικτικά (upd. 11/5/2021 09:30), υπό το «περίφημο» άρθρο 5 έχουν διατυπωθεί 1507 σχόλια, υπό το άρθρο 6 υπάρχουν 810 σχόλια και υπό το άρθρο 33 βρίσκονται 461 σχόλια. Ειδικότερα:
Το άρθρο 5 του ΣχΝ θεσπίζει, μεταξύ άλλων, ως υποχρεωτική τη στείρωση όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, με μόνες εξαιρέσεις την υπερηλικότητα και την ασθένεια και είναι αυτό που έχει προκαλέσει πραγματική «θύελλα» διαμαρτυριών των πολιτών. Ενδεικτικά, από τα σχόλια της διαβούλευσης υπό το συγκεκριμένο άρθρο προκύπτει ότι 1178 πολίτες (ποσοστό 78,2%) αντιτίθενται έντονα στη νομοθετική πρόβλεψη, 275 διάκεινται θετικά και την υποστηρίζουν (ποσοστό 18,2%) και 54 διατυπώνουν ουδέτερα ή άσχετα σχόλια. Αναδεικνύεται, συνεπώς, σαφής και ξεκάθαρη αναντιστοιχία της κυβερνητικής επιλογής με το δημόσιο αίσθημα, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη των νομικών (αντισυνταγματικότητα, αντίθεση στο κοινοτικό δίκαιο, παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας), βιοηθικών (απειλή εξαφάνισης των καθαρόαιμων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών σκύλων, παραβίαση των ίδιων των διακηρυγμένων αρχών και κανόνων ευζωίας των σκύλων) και ιατρικών (υποχρεωτικότητα χειρουργικής ιατρικής πράξης με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, συνεπαγόμενης διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του) δυσαρμονιών της νομοθετικής επιλογής και προέτρεψε τα Μέλη του, τους απανταχού κυνόφιλους και όλους τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να λάβουν θέση στο μείζον αυτό ζήτημα.
Στο άρθρο 6 του ΣχΝ απαλείφθηκε κάθε αναφορά στους ερασιτέχνες εκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης, με προφανή υπαναχώρηση από τις διακηρύξεις της ίδιας της Κυβέρνησης (βλ. την ανακοίνωση του προγράμματος «ΑΡΓΟΣ» τον Οκτώβριο του 2020 εδώ). Η συγκεκριμένη μεταστροφή καυτηριάζεται από το σύνολο σχεδόν των 810 σχολίων, δεδομένου ότι ο θεσμοθετημένος σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου ερασιτέχνης εκτροφέας (hobbyist breeder, home breeder) είχε θεσμική κατοχύρωση και στη χώρα μας, καθώς άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα προβλέπεται κανονικά στον (ισχύοντα) νόμο 4039/2012 και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο γίνεται, πια, εν μια νυκτί παράνομoς (!). Και στην ανάδειξη της συγκεκριμένης παλινωδίας ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) πρωτοστάτησε, προτείνοντας στα μέλη και τους φίλους εκτροφείς να διαμαρτυρηθούν, αντιπροτείνοντας συγκεκριμένη διατύπωση.
Τέλος, με το άρθρο 33 του ΣχΝ προβλέπεται η σύσταση επταμελούς Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου, στην οποία ωστόσο δεν προβλέπεται η συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.), δηλαδή του θεσμικού εκπροσώπου των ιδιοκτητών καθαρόαιμων σκύλων και των ερασιτεχνών εκτροφέων στην Ελλάδα, του αποκλειστικού φορέα εκδόσεως των πιστοποιητικών καθαροαιμίας (Pedigree) στα οποία αναφέρεται το ΣχΝ στο άρθρο 39 και ταυτόχρονα του μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I.). Η συγκεκριμένη παράλειψη αναδεικνύεται από 443 πολίτες επί συνόλου 461 σχολίων (ποσοστό 96%!) και αναδεικνύει το θεσμικό βάρος του Κ.Ο.Ε.
Για τις θέσεις του Κ.Ο.Ε. ως προς τα Άρθρα 5. 6 και 33, μπορείτε να ενημερωθείτε στον σύνδεσμο http://www.koe.gr/index.php/el/nea/koenews/item/291-argos-nomosxedio.
Είμαστε στη διάθεσή οποιουδήποτε ηλεκτρονικού και έντυπου μέσου ενημέρωσης για την ανάπτυξη των θέσεών μας και την απάντηση σε κάθε ερώτημα.