Έναν αριθμό ρεκόρ από το σπάνιο και εξαιρετικής ομορφιάς πτηνό Αγκαθοκαλημάνα κατέγραψε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης περιοχής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φορέα «για τη φετινή περίοδο ο αριθμός είναι ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς 125 πουλιά έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και χαρά για την σημαντικότητα του πανέμορφου υγρότοπου μας, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για το είδος στην Ελλάδα, στο βορειότερο άκρο εξάπλωσής της».
H κομψή και όμορφη Αγκαθοκαλημάνα, με καστανό–άσπρο–μαύρο πτέρωμα, είναι το σπανιότερο παρυδάτιο που φωλιάζει στην Eυρώπη και απαντάται σήμερα μόνο στη Bορειοδυτική Eλλάδα στους υγρότοπους της Aνατολικής Mακεδονίας και Θράκης. Oι κύριες περιοχές κατανομής της είναι η Aφρική και η Mέση Aνατολή.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πτηνό με ασπρόμαυρο πτέρωμα και αμμοκαστανή ράχη, μακριά μαύρα πόδια και κόκκινα μάτια, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα κάθε άνοιξη.Το κομψό αυτό πουλί, από ολόκληρη την Ευρώπη, επισκέπτεται τη χώρα για να αναπαραχθεί σε παράκτιους υγροτόπους της Θράκης, αναχωρώντας πάλι το φθινόπωρο για το Νότο.
Προτιμά να ζει στα ανοικτά εδάφη και στα έλη, ιδιαίτερα στα αλμυρά. Τη φωλιά της τη φτιάχνει πάνω στο έδαφος και γεννά συνήθως τρία με τέσσερα πιτσιλωτά αυγά που τα κλωσούν και οι δύο γονείς.
Όπως επιβεβαιώνει και η φετινή καταμέτρηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους αριθμούς και στα ενεργά ζευγάρια του είδους στο Δέλτα του Έβρου.