Ρώσοι επιστήμονες παρήγαγαν το πρώτο βιώσιμο κλωνοποιημένο μοσχάρι στη Ρωσία, τα γονίδια της οποίας τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να παράγει υποαλλεργικό γάλα που θα μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.
Το ανώνυμο μοσχάρι ήταν 63 κιλά όταν γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέδεσαν τα γονίδιά της και μπόρεσαν να απομακρύνουν τη β-λακτοσφαιρίνη, η οποία προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη στους ανθρώπους, με την ελπίδα να παράγει υποαλλεργικό γάλα. Ένα έγγραφο που περιγράφει τα πειραματικά αποτελέσματα των γενετικά επεξεργασμένων αγελάδων δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Doklady Biochemistry and Biophysics.
Μια ομάδα με επικεφαλής την Γκαλίνα Σινγκίνα του Ομοσπονδιακού Επιστημονικού Κέντρου Διαχείρισης Ζώων Ernst κλωνοποίησε το μοσχάρι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μεταφοράς πυρηνικών σωματικών κυττάρων (SCNT). Σε αυτήν τη μέθοδο, οι πυρήνες μεταφέρονται από κανονικά κύτταρα ενός ζώου δότη σε ένα αυγό και στη συνέχεια αφαιρούνται οι πυρήνες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εμφύτευσαν το προκύπτον έμβρυο στη μήτρα της αγελάδας που έφερε μέχρι την ωρίμανση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία «κοπτοραπτικής» γονιδίων CRISPR/Cas9 για να απομακρύνουν τα γονίδια AEP και LOC100848610, τα γονίδια που αντιπροσωπεύουν την β-λακτοσφαιρίνη. Τώρα, η ομάδα θα τοποθετήσει σε ένα κοπάδι έμβρυα των επεξεργασμένων γονιδίων και έτσι, θα δημιουργήσει μια γενιά βοοειδών που θα παράγουν φυσικά γάλα χωρίς λακτόζη.
Για το πρώτο έτος της ζωής του, το μοσχάρι κρατήθηκε σε ξεχωριστό περιβάλλον μαζί με τη μητέρα του. Αφού έγινε ενήλικας τον Μάιο, το έβαλαν με άλλες αγελάδες σε «καθημερινό λιβάδι». Τώρα, μετά από 14 μήνες, είναι πάνω από 410 κιλά και φαίνεται υγιές με έναν κανονικό αναπαραγωγικό κύκλο, λένε οι ερευνητές. Αυτό το πείραμα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την παραγωγή υποαλλεργικού γάλακτος για όσους είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σημειώνεται ότι περίπου το 70% του κόσμου έχει κάποια μορφή δυσανεξία στα γαλακτομικά προϊόντα που προέρχονται από αγελαδινό γάλα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Skoltech Sergiev, αυτό το πείραμα θα ωφελήσει τη «μελλοντική γεωργία».