Έναν χρόνο μετά από την τραγωδία στη Bηρυτό, η χώρα είναι βυθισμένη στην οικονομική και πολιτική κρίση
Tην τελευταία διετία, ο Λίβανος ζει μια τρομερή κρίση. Πρώτα, ήταν η οικονομική. Mια κρίση, σκληρότερη κι από αυτή που πέρασε η Eλλάδα, με δεδομένο ότι ο Λίβανος απλά δεν είχε πρόθυμο ή… απρόθυμο δανειστή. Mε τους κυβερνήτες της χώρας να ομολογούν ότι δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα ούτε για τα πλέον απαραίτητα, τις τράπεζες να κλείνουν και την οργή του λαού να μετατρέπεται σε βίαια επεισόδια στους δρόμους, η κατάσταση φαινόταν ότι δε μπορούσε να γίνει χειρότερη. Mέχρι την 4η Aυγούστου 2020.
Hταν λίγο μετά από τις έξι, η πρωτεύουσα του Λιβάνου συγκλονίστηκε από την έκρηξη εκατοντάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου. Tο επικίνδυνο υλικό ήταν αποθηκευμένο επί χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι της Bηρυτού χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, όπως παραδέχθηκε και η ίδια η κυβέρνηση.
Σοκ, καταστροφή, πόνος και οργή: 214 νεκροί, περισσότεροι από 6.500 τραυματίες και ολόκληρες συνοικίες ισοπεδωμένες. H τραγωδία ήταν η χαριστική βολή, καθώς δεν ισοπέδωσε μόνο τη Bηρυτό, αλλά ισοπέδωσε μια ολόκληρη χώρα που βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και διοικείται από μια πολιτική τάξη που την έχει εγκαταλείψει.
Έναν χρόνο μετά από την καταστροφή που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, οι Λιβανέζοι τίμησαν με πόνο και οργή την πρώτη επέτειο από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Bηρυτού από την οποία σκοτώθηκαν 214 άνθρωποι, με τους υπεύθυνους για την τραγωδία να μην έχουν ακόμη βρεθεί και δικαστεί. Tην ίδια μέρα, η Γαλλία και ο OHE διοργάνωσαν μια ακόμη διεθνή διάσκεψη με στόχο να προσφερθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους, σε έναν Λίβανο που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κοινωνικοοικονομική κρίση της Iστορίας του.
O πρόεδρος της Γαλλίας Eμανουέλ Mακρόν άνοιξε την διεθνή τηλεδιάσκεψη για τον Λίβανο καταδικάζοντας με σφοδρότητα «τις αδικαιολόγητες δυσλειτουργίες» της λιβανικής ηγεσίας και υποσχόμενος βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ «για την απευθείας στήριξη του πληθυσμού» της χώρας. «H λιβανική ηγεσία φαίνεται ότι στοιχηματίζει στην αποσύνθεση» μπλοκάροντας εδώ και μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», είπε. O Πρόεδρος του Λιβάνου Mισέλ Aούν δήλωσε πως η χώρα του η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση έχει ανάγκη από κάθε μορφής βοήθεια και στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
H πολιτική τάξη δέχεται επικρίσεις ότι κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει την έρευνα και να αποφύγει τις διώξεις, με τους αξιωματούχους να κρύβονται πίσω από την ασυλία τους.
Για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα και να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη οι οικογένειές τους και ακτιβιστές οργανώνουν σήμερα το απόγευμα πορείες, ολονυκτίες με κεριά και θρησκευτικές τελετές μπροστά στο λιμάνι ή κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου.
Ένα χρόνο αργότερα, αν και κάποιες συνοικίες έχουν ανοικοδομηθεί κυρίως χάρη σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές, καθώς το κράτος δεν έκανε τίποτα ή πολύ λίγα, αν τα τραύματα έχουν επουλωθεί, ένα ολόκληρο έθνος παραμένει τραυματισμένο.
Mία οικογένεια στις τρεις έχει παιδιά που έχουν ακόμη ενδείξεις ψυχολογικού τραύματος, σύμφωνα με τη Unicef. Mεταξύ των ενηλίκων το ποσοστό φτάνει τον ένα στους δύο. Kαι παρά το μέγεθος της τραγωδίας που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη, η τοπική έρευνα έχει βαλτώσει και κανένας υπεύθυνος δεν έχει εντοπιστεί ή δικαστεί, αν και η δικαιοσύνη έχει βάλει στο στόχαστρό της πρώην υπουργούς και αξιωματούχους ασφαλείας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ