Υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) πιθανότατα εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ολόκληρη τη αεροπορική βιομηχανία, αποκαλύπτει μια νεα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ εξέτασαν προηγούμενες επιστημονικές μελέτες που υπολόγιζαν τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη βιομηχανία ΤΠΕ, κάπου μεταξύ 1,8% και 2,8%. Αλλά αυτές οι εκτιμήσεις πιθανότατα είναι χαμηλές, προειδοποιούν, λόγω ασυνεπειών στον τρόπο υπολογισμού των εκπομπών της βιομηχανίας.
Στην πραγματικότητα, το πραγματικό ποσοστό των ΤΠΕ είναι μεταξύ 2,1-3,9% – μεγαλύτερο από το ποσοστό του κλάδου της παγκόσμιας αεροπορίας, που κυμαίνεται στο 2%. Οι ΤΠΕ δεν αποτελούνται μόνο από smartphone και υπολογιστές, αλλά κι από τηλεοράσεις, εξοπλισμό δικτύου κινητής τηλεφωνίας και κέντρα δεδομένων. Περιλαμβάνει επίσης τις πιο πρόσφατες μοντέρνες ψηφιακές τεχνολογίες όπως το Blockchain, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η απότομη αύξηση στην εκπομπή βλαβερών αερίων από τη βιομηχανία τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών σχετίζεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας έχει να κάνει με τις οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD), την τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται η διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών (Internet των Πραγμάτων) αλλά και η τεχνολογία Blockchain στην οποία βασίζονται δραστηριότητες όπως τα κρυπτονομίσματα.
Αυτές οι δραστηριότητες παράγουν φθοριούχα αέρια (F-GHGs) που είναι βλαβερά για την ατμόσφαιρα. Επιπλέον όταν οι ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται σε χωματερές και γίνεται καύση για την καταστροφή τους παράγονται και διοχετεύονται στον αέρα διοξείδιο του άνθρακα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες.
Συνεπώς, η αύξηση των ποσοστών ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την βιομηχανία της τεχνολογίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί για να μπορέσει η ανθρωπότητα μέχρι το 2050 να αποκτήσει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.