Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως να αναγκάσει 216 εκατομμύρια ανθρώπους σε έξι περιοχές να μεταναστεύσουν στις χώρες τους τα επόμενα 30 χρόνια, με τα «hotspots» να αναδύονται μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια, εκτός εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα.
Η έκθεση “Groundswell Part 2” εξετάζει πώς η κλιματική αλλαγή είναι ένας ισχυρός παράγοντας μετανάστευσης σε ένα έθνος λόγω των επιπτώσεών της στη διαβίωση των ανθρώπων μέσω ξηρασιών, αύξησης της στάθμης της θάλασσας, μείωση της αγροτικής παραγωγής και άλλων συνθηκών που σχετίζονται με το κλίμα.
Η αρχική έκθεση για το κλίμα “Groundswell” δημοσιεύτηκε το 2018με λεπτομερείς προβλέψεις και αναλύσεις για τρεις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική, για τις οποίες προέβλεπε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050. Το “Groundswell 2” πραγματοποίησε παρόμοιες μελέτες στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη Βόρεια Αφρική και την ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία., προκειμένου να αναπτύξει «μια παγκόσμια εκτίμηση», εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη», σχολίασε. «Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε.
Η έκθεση προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια , η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.
Για να επιβραδυνθούν οι παράγοντες που οδηγούν την κλιματική μετανάστευση και να αποφευχθεί το εν λόγω χειρότερο σενάριο, η έκθεση συνιστά μια σειρά από βήματα που μπορούν να λάβουν οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων σύμφωνα με τους στόχους που καθορίστηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 και τη λήψη μέτρων για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων της εσωτερικής μετανάστευσης λόγω κλίματος, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές για την αντιμετώπισή τους.
«Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα».