Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2021 θα υποφέρουν από «άνευ προηγουμένου αλληλουχίες κλιματικών ακραίων περιπτώσεων» σε όλη τους τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων επτά φορές περισσότερων καύσωνα από τους παππούδες τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα για τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αυτήν την εβδομάδα αναφέρει επίσης ότι θα αντιμετωπίσουν 2,6 φορές περισσότερες ξηρασίες, 2,8 φορές περισσότερες πλημμύρες, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες ελλείψεις σοδιάς και διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν πριν από 60 χρόνια.
Επιπροσθέτως, τα παιδιά στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο προβλέπεται να αντιμετωπίσουν πενταπλάσια αύξηση της συνολικής έκθεσης σε ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ 53 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από το 2016 πρόκειται να βιώσουν τέσσερις φορές πιο ακραία γεγονότα, 172 εκατομμύρια από τα ίδιας ηλικίας παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική θα βιώσουν μια σχεδόν εξαπλάσια αύξηση της έκθεσης σε ακραία γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων 50 φορές περισσότερων καυσώνων.
Οι ερευνητές έκαναν υπολογισμούς για κάθε γενιά από το 1960 ως το 2020 σε κάθε χώρα του πλανήτη και σε πολλά σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη σε σχέση με αυτή που υπήρχε την προβιομηχανική περίοδο.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των επόμενων γενιών και αποτελούν καμπανάκι για λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων και τη διασφάλιση του μέλλοντος των επόμενων γενιών. Η μελέτη αυτή δείχνει επίσης τις κλιματικές ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες γενιές και τις ευθύνες που έχουν οι σήμερα οι ενήλικες που κατέχουν την εξουσία στον πλανήτη», δήλωσε ο Τζόερι Ρότζελι, καθηγητής του Imperial College London, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
«Οι συνέπειες που θα έχουν στη ζωή των παιδιών τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης δράσης των σημερινών ενηλίκων», πρόσθεσε.