Ερευνητές της κλιματικής αλλαγής από μερικές από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας δυσκολεύονται να δουν το αποτέλεσμα της δουλείας τους να δημοσιεύεται, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανάλυση.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, η μελέτη εξέτασε 100 από τις πιο αναφερόμενες σε άλλες εργασίες έρευνες για το κλίμα τα τελευταία πέντε χρόνια. Λιγότερο από το 1% των συγγραφέων είχαν την βάση τους στην Αφρική, ενώ μόνο 12 από τις εργασίες είχαν γυναίκα επικεφαλής ερευνήτρια. Η έλλειψη διαφορετικών φωνών σημαίνει ότι σημεία-κλειδιά αγνοούνται, λέει ο συγγραφέας της μελέτης.
Ερευνητές από τον ιστότοπο Carbon Brief εξέτασαν το υπόβαθρο περίπου 1.300 συγγραφέων που συμμετείχαν στα 100 πιο αναφερόμενα σε ακαδημαϊκές εργασίες ερευνητικά έγγραφα για την κλιματική αλλαγή από το 2016-2020. Διαπίστωσαν ότι περίπου το 90% αυτών των επιστημόνων συνδέονταν με ακαδημαϊκά ιδρύματα από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη ή την Αυστραλία.
Η αφρικανική ήπειρος, που φιλοξενεί περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχε λιγότερο από το 1% των συγγραφέων. Υπήρχαν επίσης τεράστιες διαφορές εντός των περιοχών – από τους 10 συγγραφείς από την Αφρική, οκτώ από αυτούς ήταν από τη Νότια Αφρική. Όσον αφορά τους επικεφαλής συγγραφείς, καμία από τις κορυφαίες 100 δημοσιεύσεις δεν καθοδηγήθηκε από επιστήμονα από την Αφρική ή τη Νότια Αμερική, ενώ από τις επτά μελέτες με επικεφαλής Ασιάτες συγγραφείς, πέντε ήταν από την Κίνα.
«Εάν η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή προέρχεται από μια ομάδα ανθρώπων με πολύ παρόμοιο υπόβαθρο, για παράδειγμα, άνδρες επιστήμονες από τον παγκόσμιο βορρά, τότε το σύνολο των γνώσεων που θα έχουμε για την κλιματική αλλαγή θα επιδεικνύει μια μονομέρεια προς τα ενδιαφέροντά τους, τη γνώση τους και την επιστημονική τους κατάρτιση», δήλωσε η Ayesha Tandon από το Carbon Brief, που πραγματοποίησε την ανάλυση περί «συστηματικής προκατάληψης».
“Μια μελέτη σημείωσε ότι πολλές από τις γνώσεις μας για την αλλαγή του κλίματος είναι προκατειλημμένες προς ψυχρότερα κλίματα, επειδή πραγματοποιούνται κυρίως από επιστήμονες που ζουν στον παγκόσμιο βορρά σε ψυχρά κλίματα”, πρόσθεσε. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο που περιορίζουν τις ευκαιρίες για ερευνητές από τον παγκόσμιο νότο. Αυτές περιλαμβάνουν την έλλειψη χρηματοδότησης για την εκτέλεση των υπολογιστικών μοντέλων ή προσομοιώσεων, που αποτελούν το θεμέλιο πολλών κλιματολογικών ερευνών. Άλλα θέματα περιλαμβάνουν μια διαφορετική ακαδημαϊκή κουλτούρα όπου η διδασκαλία έχει προτεραιότητα έναντι της έρευνας, καθώς και γλωσσικά εμπόδια και έλλειψη πρόσβασης σε ακριβές βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων.
Ακόμα, οι ερευνητές από το Βορρά συχνά θεωρούνται ότι θέλουν να εξάγουν πόρους και δεδομένα από αναπτυσσόμενα έθνη χωρίς να συνεισφέρουν καθόλου στην τοπική έρευνα, μια πρακτική που μερικές φορές είναι γνωστή ως «επιστήμη του αλεξιπτωτιστή».
Για τις γυναίκες που ασχολούνται με την έρευνα στον παγκόσμιο νότο, υπάρχουν πρόσθετες προκλήσεις στο να δουν το όνομά τους σε μια επιστημονική εργασία. «Οι γυναίκες τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό παραίτησης των σπουδών από τους άνδρες καθώς προχωρούν στον ακαδημαϊκό χώρο», δήλωσε η Ayesha Tandon. “Αλλά κι έπειτα οι γυναίκες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν στερεότυπα και σεξισμό, ακόμη και πολιτιστικά πρότυπα από τη χώρα τους ή από την ανατροφή που θα τους εμποδίσουν να αφιερώσουν τόσο πολύ χρόνο στην επιστήμη τους ή να την ασχοληθούν με τον τρόπο που κάνουν οι άνδρες”.
Η ανάλυση δείχνει ότι η έλλειψη φωνών από γυναίκες και από τον παγκόσμιο νότο εμποδίζει την παγκόσμια κατανόηση της κλιματικής αλλαγής. Η επίλυση του προβλήματος δεν θα είναι εύκολη, σύμφωνα με την συγγραφέα. “Αυτό είναι ένα συστημικό πρόβλημα που θα συνεχίζεται και θα χειροτερεύει, γιατί οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας θα συνεχίσουν να έχουν αυτά τα προνόμια”, δήλωσε η Ayesha Tandon. «Είναι ένα πρόβλημα που δεν θα εξαφανιστεί μόνο του, εκτός κι αν πραγματικά οι άνθρωποι δουλέψουν πάνω του».