Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βιώνουν ήδη οι Γάλλοι μελισσοκόμοι, καθώς αναμένουν τη χειρότερη συγκομιδή μελιού εδώ και δεκαετίες, λόγω του απρόσμενα κρύου και υγρού καιρού που απέτρεψε τις μέλισσες από το να παράγουν μέλι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ένωσης μελισσοκόμων UNAF από τις περιφερειακές της ενώσεις η συγκομιδή μελιού για το 2021 αναμένεται να κυμανθεί σε 7.000- 9.000 τόνους, ή περίπου το ένα τρίτο της συγκομιδής του 2020.
«Αυτή θα είναι η χειρότερη συγκομιδή στην ιστορία του οργανισμού μας, η χειρότερη σε τουλάχιστον 50 χρόνια», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της UNAF, Κρίστιαν Πονς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι παρόμοια για όλη την Ευρώπη. Οι κακές καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην παραγωγή μελιού, προειδοποίησε.
Το 2021, αναφέρει η UNAF, θα είναι μια καταστροφική χρονιά για το μέλι καθώς, με εξαίρεση μερικές λίγες περιοχές στη Γαλλια που ξεχώρισαν, οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για τις μέλισσες την άνοιξη και το καλοκαίρι, με μεγάλες περιόδους παγετού, κρύου, βροχής και βόρειων ανέμων.
«Η κλιματική αλλαγή, που οι μελισσοκόμοι αισθάνονται για περισσότερο από 15 χρόνια, μας χτυπάει πραγματικά», δήλωσε η UNAF, προσθέτοντας ότι οι περίοδοι ανθοφορίας γίνονται όλο και πιο σύντομες.
Εξαιτίας παγετού και βροχοπτώσεων, δεν θα υπάρξει ουσιαστικά μέλι ακακίας φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η παραγωγή μελιού από δεντρολίβανο, θυμάρι και ερείκη, καθώς και η συγκομιδή μελιού καστανιάς και ηλίανθου, ήταν φτωχή έως σχεδόν μηδενική.
Επίσης απογοητευτική ήταν και η παραγωγή μελιού δάσους, βουνού και πεύκου, καθώς η περίοδος ανθοφορίας ήταν πολύ σύντομη και μόνο το μέλι λεβάντας στη Μεσόγειο νοτιοανατολικά της χώρας έδωσε καλή συγκομιδή, ανέφερε η UNAF.
Ο οργανισμός εκτιμά ότι η Γαλλία καταναλώνει περίπου 40.000 τόνους μέλι ετησίως και εισάγει περισσότερους από 30.000 τόνους. Ο όγκος των εξαγωγών φέτος θα είναι πολύ χαμηλός, ανέφερε.
“Σιγά σιγά, η κλιματική αλλαγή βλάπτει τις δουλειές μας. Με αυτόν τον ρυθμό, θα υπάρχει όλο και λιγότερο γαλλικό μέλι”, ανέφερε.