Το αποτύπωμα άνθρακα των πλατφόρμων streaming είναι υψηλότερο από αυτό που νομίζετε, συμβάλλοντας σημαντικά και αυξανόμενα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρει σε άρθρο του ο επιστήμονας υπολογιστών Daniel Schien.
Ορισμένοι μηχανικοί πληροφορικής υπολογίζουν το αποτύπωμα άνθρακα στο 3,3% έως 3,8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – πολύ περισσότερο από αυτό της αεροπορικής βιομηχανίας. Αυτό συμβαίνει επειδή το streaming βασίζεται σε μια υποδομή κέντρων δεδομένων, δικτύων και συσκευών που είναι υπερβολικά σχεδιασμένη για να προβλέψει τη μελλοντική χρήση και να τονώσει τη ζήτηση των καταναλωτών. Καθώς οι πελάτες σε όλο τον κόσμο γαντζώνονται στη ροή δεδομένων υψηλής έντασης δεδομένων και στο υπολογιστικά απαιτητικό blockchain και την τεχνητή νοημοσύνη, αυτές οι υποδομές θα επεκταθούν περαιτέρω.
Συνεπώς, οι ποσότητες ενέργειας που απαιτεί η λειτουργία της δημοφιλέστερης streaming υπηρεσίας με περίπου 210 εκατ. χρήστες σε όλον τον κόσμο είναι πραγματικά τεράστιες και για να παραχθεί αυτή η ενέργεια εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα. Η τελευταία σχετική μέτρηση που έγινε δείχνει ότι η μόλυνση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα η παρακολούθηση από τους χρήστες του Netflix των δέκα δημοφιλέστερων σειρών και ταινιών του για χρονικό διάστημα ενός μήνα είναι παρόμοια με τη μόλυνση που θα προκαλούσε ένα αυτοκίνητο που θα ξεκινούσε από τη Γη και θα ταξίδευε για 1,2 δισ. χλμ. φτάνοντας στον Κρόνο.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις streaming υπηρεσίες παράγεται από μη ανανεώσιμες πηγές αλλά από χρήση ορυκτών καυσίμων. H επιτυχία του Netflix οδήγησε στη δημιουργία και άλλων streaming υπηρεσιών από κολοσσούς της βιομηχανίας της τεχνολογίας (Amazon, Apple) και της ψυχαγωγίας (Disney). Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια streaming βιομηχανία που αρχίζει να συμβάλει και αυτή και μάλιστα αξιοσημείωτα στην μόλυνση της ατμόσφαιρας ενισχύοντας την κλιματική αλλαγή.
Για αυτόν τον λόγο ιδρύθηκε η οργάνωση Greening of Streaming που έχει ρόλο ελέγχου της μόλυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον οι streaming υπηρεσίες. Αλλά και το ίδιο το Netflix, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει θέσει στόχο μέχρι το τέλος του 2022 να αποκτήσει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η λειτουργία του δηλαδή να παράγει μηδενικούς ρύπους βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων. Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι θα αναπτύξει μεθόδους για να μην διαρρέονται στην ατμόσφαιρα τα βλαβερά αέρια που παράγονται για τη λειτουργία της. Για τις ποσότητες που δεν θα καταφέρει να συγκρατήσει η εταιρεία αναφέρει ότι θα υλοποιεί αντισταθμιστικές ενέργειες όπως αναδασώσεις.