Ακόμα ένας γύπας βρέθηκε νεκρός μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο «Κυρτόν», που είναι εγκατεστημένο εντός της προστατευόμενης περιοχής «Κοιλάδα Φιλιούρη», στο Νομό Ροδόπης.
Το όρνιο (Gyps fulvus) εντοπίστηκε ακρωτηριασμένο στην αριστερή φτερούγα και το κεφάλι από το προσωπικό της εταιρίας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο, οι οποίοι ειδοποίησαν τη Δασική Υπηρεσία για το περιστατικό. Στη συνέχεια το χειρισμό της υπόθεσης ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.
Πρόκειται για το δωδέκατο περιστατικό πρόσκρουσης γύπα (οκτώ Όρνια και τέσσερις Μαυρόγυπες) που έχει καταγραφεί σε αιολικά πάρκα των Π.Ε. Έβρου και Ροδόπης. Σύμφωνα με την διαπίστωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς -Λευκίμμης Σουφλίου τα πτηνά αυτά συχνά πετούν κοντά σε περιοχές με ανεμογεννήτριες κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και αλλά τέτοια στο μέλλον.
Σε σχετική του ανακοίνωση ο Φορέας Διαχείρισης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με τον μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών στην Θράκη τονίζοντας ότι η χωροθέτηση αιολικών πάρκων γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με αποτέλεσμα αυτό να υπονομεύει κάθε προσπάθεια διατήρησης των αρπακτικών πουλιών.
Ατή τη στιγμή εντοπίζονται 164 ανεμογεννήτριες μέσα σε ζώνες ειδικής προστασίας του δικτύου Natura2000 και άλλες 104 έξω από αυτές. Όπως επισημαίνεται από τις 268 συνολικά ανεμογεννήτριες οι 256 βρίσκονται μέσα σε σημαντικές περιοχές για την διαβίωση πουλιών περιοχές, ενώ οι αδειοδοτήσεις νέων αιολικών πάρκων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Ο Φορέας Διαχείρισης θεωρεί επιτακτική την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού χωροθέτησης των νέων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης σε μέρη που δεν συχνάζουν σπάνια πουλιά ζητώντας παράλληλα την λήψη μέτρων στα υφιστάμενα έργα.