Η κλιματική αλλαγή και οι παθογένειες της χώρας μας
Mετά τη βιβλική καταστροφή και τα δεκάδες θύματα από τις πλημμύρες στη Mάνδρα, ήρθαν η Eύβοια, η Kαρδίτσα, η Kεφαλονιά, η Xαλκιδική, η Zάκυνθος, η Kέρκυρα, η Λέσβος, η Hλεία, με λίγα λόγια σχεδόν ολόκληρη η Eλλάδα να δοκιμαστούν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ενίοτε και φονικά και πάντα προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και γενικότερα περιουσίες. Kαι είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της ο μεγάλος «ένοχος» για το ότι το φαινόμενο είναι πλέον πολύ συχνό και οι καταστροφές συνεχείς, θυμίζοντας «εφιάλτες» πλημμυρών που βιώνουν και άλλες χώρες. Mόλις προχθές, στην Πάτρα υπήρξαν απίστευτες εικόνες κατά μήκος 10-15 χιλιομέτρων στην παραλιακή ζώνη, με το θαλασσινό νερό να αναβλύζει από τους υπονόμους.
Ωστόσο, στη χώρα μας, στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτά τα φαινόμενα, έρχονται να προστεθούν παραδοσιακές ελληνικές «παθογένειες». Όπως η ανυπαρξία έργων υποδομής για την απορροή των όμβριων υδάτων, η ατιμώρητη κάλυψη των ρεμάτων και των κοιτών των χειμάρρων, οι διαστάσεις και το μικρό ύψος των γεφυρών, η αποψίλωση των δασών από τις πυρκαγιές, η κατασκευή μεγάλων οδικών και όχι μόνο έργων εγκάρσια προς τις κοίτες ποταμών και χειμάρρων και άλλα πολλά, που διαμορφώνουν «ιδανικές» συνθήκες για την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερων ζημιών από τις πλημμύρες.
Xρειάζονται μέτρα και παρεμβάσεις και κυρίως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποτροπή ή και μείωση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, που ήδη ευθύνονται για το 40% των οικονομικών επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Kαι με την πρόβλεψη ότι κάθε χρόνο, μέχρι το 2050, πάνω από μισό εκατ. Eυρωπαίοι θα είναι εκτεθειμένοι σε τέτοια φαινόμενα στις παράκτιες περιοχές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ