Σε μια νέα επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι επιστήμονες αναφέρουν την ανακάλυψη της πρώτης σαρανταποδαρούσας με περισσότερα από 1.000 πόδια, σε ένα ορυχείο της δυτικής Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα το υπόγειο ζωύφιο, έχει 1.306 πόδια – περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο αυτής της κατηγορίας – και γι’ αυτό αποφασίστηκε ότι ανήκει σε ένα νέο είδος που ονομάστηκε Eumillipes persephone, ως φόρο τιμής στην αρχαιοελληνική θεά Περσεφόνη του κάτω κόσμου. Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν είχε βρεθεί τέτοιο ζώο με πάνω από 750 πόδια.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον Πολ Μάρεκ του Πολυτεχνείου και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (Virginia Tech), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Scientific Reports», έκαναν την ανακάλυψη σε βάθος 60 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε μια τρύπα γεώτρησης σε ένα ορυχείο στην δυτική Αυστραλία.
Οι επιστήμονες βρήκαν συνολικά οκτώ μέλη του νέου είδους και, αφού τα μελέτησαν, βρήκαν ότι έχουν μακριά σαν κλωστές σώματα, αποτελούμενα από 330 τμήματα, με συνολικό μήκος έως 95,7 χιλιοστά και πλάτος 0,95 χιλιοστά. Δεν έχουν μάτια, τα πόδια τους είναι κοντά και τα κεφάλι τους έχει κωνικό σχήμα με κεραίες και ένα ρύγχος.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο μεγάλος αριθμός ποδιών έχει εξελιχτεί σε αυτά τα δύο είδη, ώστε να τους επιτρέπει να γεννούν μεγάλες δυνάμεις ώθησης και έτσι να κινούνται μέσα από τα στενά ανοίγματα που υπάρχουν στο έδαφος όπου ζουν.
Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ποδιών ήταν ένα άλλο είδος σαρανταποδαρούσας της Καλιφόρνιας με την ονομασία «Illacme plenipes».