Μια πρωτοποριακή μέθοδο παλαίωσης κρασιού επιχειρεί να εφαρμόσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), τοποθετώντας 5.000 φιάλες κρασιού στον βυθό της θάλασσας σε βάθος 25 μέτρων,συναντώντας ωστόσο την αντίδραση του κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, που υποστηρίζει ότι δεν έχει χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια για μια τέτοια ενέργεια.
Φιλοδοξία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) και του συνεργαζόμενου επιχειρηματία – δύτη Μανώλη Βουτσαλά, είναι η δημιουργία ενός νέου προϊόντος του κρητικού αμπελώνα, το οποίο θα ονομάζεται «Ναυάγιο».Πρόκειται για μια μέθοδο παλαίωσης που εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Κρήτη και στοχεύει ν’ αναδείξει μέσω αυτού του τρόπου παλαίωσης, τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρητικού οίνου.
Σύμφωνα όμως με το site cretapost.gr, το κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου σχεδίασε δικογραφία για την υπόθεση, καθώς δεν υπήρξε η απαραίτητη άδεια και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρεμβάσεις που επιφέρουν μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
«Το όλο εγχείρημα ξεκινάει από το ότι θέλουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα σε σχέση με τον κρητικό αμπελώνα. Βυθίσαμε αυτές τις φιάλες με ποικιλίες μαντηλάρι και κοτσυφάλι για να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι με το τέλος αυτής της πειραματικής προσπάθειας, θα προκύψει ένα νέο και ιδιαίτερο προϊόν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς.
«Η πρακτική αυτή ακολουθείται σε άλλες περιοχές και μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι αποδίδει σημαντικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, που πρόσθεσε ότι η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος που τοποθετήθηκαν, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού.
Ο επιχειρηματίας-δύτης, Μανώλης Βουτσαλάς, που είχε επιχειρήσει ο ίδιος να βυθίσει κάποιες φιάλες, έχοντας συνομιλήσει με Γάλλο δύτη που το εφαρμόζει καιρό, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτό τον τρόπο ωρίμανσης του κρασιού, υπογραμμίζοντας ότι και στην όψη της η φιάλη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού, αποκτά πέρα από το περιεχόμενο, μια ιδιαίτερη ομορφιά.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ πάντως, διευκρίνισε ότι οι εντυπώσεις όσων δοκιμάσουν τον ερχόμενο Αύγουστο το κρασί, θα σταθμίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους, με άξονα την ολοένα και ποιοτικότερη παραγωγή κρασιών, που αναδεικνύουν περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα.
ο οποίος εξήγησε ότι αυτές οι φιάλες, όταν θα ανασυρθούν από το βυθό τον ερχόμενο Αύγουστο θα δοθούν δωρεάν, προκειμένου όσοι αγαπούν το κρασί να γευτούν το αποτέλεσμα.