Η μείωση του συνολικού αριθμού των βροχερών ημερών κάθε χρόνο συμβάλλει στην άφιξη της άνοιξης νωρίτερα για τα φυτά στο βόρειο ημισφαίριο, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν στην εμφάνιση των πρώτων φύλλων όλο και πιο νωρίς στις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά η πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι λιγότερες βροχερές μέρες διαδραματίζουν τον δεύτερο μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό το πρώιμο άνοιγμα των φύλλων, είπε ο Desheng Liu, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής γεωγραφίας στο The Ohio State University.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία, ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα για τις περιοχές βόρεια του γεωγραφικού πλάτους των 30 μοιρών. Μεταξύ άλλων, έγινε χρήση δορυφορικών εικόνων της περιόδου 1982-2018 που αποκαλύπτουν πότε αρχίζει να πρασινίζει η βλάστηση. Στη συνέχεια έγινε συσχέτιση με το πόσες μέρες με βροχή υπήρχαν κάθε μήνα διαχρονικά.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσο μειώνονται οι βροχερές μέρες στο βόρειο ημισφαίριο με το πέρασμα των ετών, τόσο πιο πρώιμα φθάνει η άνοιξη. Η μοναδική εξαίρεση είναι τα λιβάδια και οι βοσκότοποι στις ημιάνυδρες περιοχές, όπου οι λιγότερες μέρες με βροχή καθυστερούν ελαφρά την άνοιξη.
«Οι επιστήμονες εξέταζαν κυρίως πώς η θερμοκρασία επηρεάζει την πρώτη εμφάνιση των φύλλων και, αν εξέταζαν τη βροχόπτωση, ήταν απλώς η συνολική ποσότητα», είπε ο Liu. “Αλλά δεν είναι η συνολική ποσότητα βροχόπτωσης που έχει μεγαλύτερη σημασία – αλλά το πόσο συχνά βρέχει.”
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Climate Change, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση της συχνότητας των βροχοπτώσεων θα οδηγήσει στην άφιξη της άνοιξης μία έως δύο ημέρες νωρίτερα κάθε δεκαετία έως το 2100 σε σύγκριση με ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες.
«Θα πρέπει να περιμένουμε μια ακόμη πιο πρώιμη άνοιξη στο μέλλον σε σύγκριση με ό,τι μας λένε τα σημερινά μοντέλα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jian Wang, ένας διδακτορικός φοιτητής στη γεωγραφία στην Πολιτεία του Οχάιο.«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μέλλον όπου η άνοιξη θα φθάνει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Λίου.
Γιατί όμως οι λιγότερες βροχερές μέρες φέρνουν πιο νωρίς την άνοιξη; Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι, σύμφωνα με τους ερευνητές: Ο ένας είναι ότι οι βροχερές μέρες είναι επίσης συννεφιασμένες, με αποτέλεσμα όταν αυτές λιγοστεύουν διαχρονικά, τα δέντρα και τα άλλα φυτά να δέχονται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία νωρίτερα μέσα στο έτος, πράγμα που διευκολύνει την πρώιμη ανάπτυξη των φύλλων τους.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι λιγότερες βροχερές και συννεφιασμένες μέρες σημαίνουν ότι αυξάνονται οι μέσες θερμοκρασίες στη διάρκεια της μέρας, άρα περισσότερο φως του ήλιου φθάνει στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος, ενώ αντίθετα οι θερμοκρασίες της νύχτας πέφτουν πιο γρήγορα χωρίς την ύπαρξη νεφών για να παγιδεύσουν τη θερμότητα. Όταν αυτός ο συνδυασμός συμβαίνει νωρίτερα μέσα στο έτος, έχει ως αποτέλεσμα να «μπερδεύει» τα φυτά που νομίζουν ότι έφθασε η άνοιξη και έτσι πετάνε φύλλα ολοένα πιο νωρίς.