Την ίδια στιγμή που εδώ ο χειμερινός καιρός επιμένει, η ανατολική Ανταρκτική κατέγραψε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα, πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το κανονικό επίπεδο, λένε οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα στον ερευνητικό σταθμό Dome Concordia σε υψόμετρο 3.000 μέτρων κατεγράφη ρεκόρ «ζέστης» -11,5 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, έγραψε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter.
Κανονικά, οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική πέφτουν με το τέλος του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Ο σταθμός Dumont d’Urville κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ 4,9 βαθμών Κελσίου για τον μήνα Μάρτιο.
Ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός στις ανατολικές περιοχές της παγωμένης ηπείρου είναι ένα «ιστορικό γεγονός», λέει ο μετεωρολόγος Γκαετάν Εμές από το Météo-France.
«Αυτή είναι η στιγμή που οι θερμοκρασίες θα πρέπει να πέφτουν γρήγορα μετά το θερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου», δήλωσε στοTwitter ο γεωεπιστήμονας της Γκρενόμπλ Τζόναθαν Γουίλ. «Αυτός ο καύσωνας της Ανταρκτικής αλλάζει αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό για τον καιρό στην παγωμένη ήπειρο» προσθέτει.
Ακόμα κι αν δεν είναι δυνατό να αποδοθεί το φαινόμενο αυτό στην κλιματική αλλαγή, ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η συσσώρευση και η ένταση των κυμάτων καύσωνα. Οι πόλοι θερμαίνονται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, ο οποίος έχει μέση θερμοκρασία 1,1 βαθμούς Κελσίου ,πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες έρχονται καθώς το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έπεσε κάτω από δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (772.204 τετραγωνικά μίλια) στα τέλη Φεβρουαρίου για πρώτη φορά από το 1979.