7 φορείς από τον ερευνητικό και ιδιωτικό τομέα ενώνουν τις δυνάμεις τους στο έργο Olivefeed που στοχεύει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολειτουργικών ζωοτροφών, για πτηνά με κρεατοπαραγωγική και αυγοπαραγωγική κατεύθυνση, από βιοδραστικά εκχυλίσματα παραπροϊόντων και απόβλητων ελαιουργίας. Η
Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε η επίσημη ένταξη του έργου με τίτλο Αξιοποίηση παραπροϊόντων και αποβλήτων ελαιουργίας, για την παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών ζωοτροφών και ποιοτικών ζωικών προϊόντων – OliveFeed και κωδικό Τ2ΕΔΚ-03891 στη Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.
Το έργο παραγωγή τέτοιου είδους ζωοτροφών θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, οι στόχοι το έργου είναι οι εξής:
• Η ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμων για την επεξεργασία των αποβλήτων και των παραπροϊόντων της ελαιουργίας.
• Ο καθορισμός προδιαγραφών για την επιλογή κατάλληλων πρώτων υλών και οριοθέτηση των απαιτούμενων τεχνικών χαρακτηριστικών των ελαιουργικών αποβλήτων.
• Ο καθορισμός της επίδρασης των καινοτόμων ζωοτροφών στην υγεία και την παραγωγικότητα των εκτρεφόμενων πτηνών αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τους (κρέας και αυγά).
Το έργο θα ενισχύσει την οικονομική και εμπορική αξία των παραπροϊόντων κατά την παραγωγή ελαιολάδου. Οι φτηνές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων αυτών σε συνδυασμό με την υψηλή προστιθέμενη αξία τους, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την βιωσιμότητα και εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Έργου.
Τα έργο συντονίζει ο Δρ. Βασιλόπουλος Ανδρέας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας AVMap GIS AE, ενώ την επιστημονική εποπτεία έχει ο καθηγητής Σκαλτσούνης Αλέξιος – Λεάνδρος, του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
Οι φορείς που εμπλέκονται στο έργο είναι: Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμός Λακωνίας, ΒΙΟΖΩΚΑΤ, ΑVMap GIS.