Περισσότερα από 2400 καταστροφικά γεγονότα που σχετίζονται με φυσικούς κινδύνους έπληξαν την Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Το Risk Data Hub (RDH) μαζεύει στοιχεία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν τους κινδύνους και να δικαιολογήσουν αιτήματα οικονομικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών γεγονότων.
Ο απώτερος στόχος αυτού του ολοκληρωμένου κόμβου είναι να προσφέρει δεδομένα που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των αξιολογήσεων κινδύνου στα στάδια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια καταστροφή που χτυπήσει την Ευρώπη.
Ως το κύριο παραδοτέο του Επιστημονικού Πυλώνα του Δικτύου Γνώσης της Ένωσης Πολιτικής Προστασίας για το 2022, το RDH σκοπεύει να υποστηρίξει τις τοπικές και εθνικές αρχές με τις δεσμεύσεις τους σχετικά με το πλαίσιο Sendai, με στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και με εθνικές εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου.
Κατά τη διάρκεια του 2022, το Risk Data Hub θα γίνει επιπροσθέτως μια κεντρική πηγή δεδομένων για τα κράτη μέλη για να υποστηρίξουν τις κλιματικές δράσεις τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τεχνικοί εμπειρογνώμονεςέχουν ανάγκη να κατανοήσουν τι έχει χαθεί ως αποτέλεσμα καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και τι μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες.
Το RDH τους βοηθά να λάβουν δεδομένα για αυτό, τα οποία θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της μείωσης του κινδύνου και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα.
Το Risk Data Hub παρέχει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πρόσβαση σε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν τη χάραξη πολιτικής βάσει στοιχείων. Για παράδειγμα, τα αρχεία μετά το συμβάν και οι αξιολογήσεις πριν από το συμβάν μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την ανάπτυξη εργαλείων λήψης αποφάσεων, όπως η ανάλυση κόστους-οφέλους.
Επίσης, με την αναγνώριση γεωγραφικά εντοπισμένων παραγόντων καταστροφών (τόσο φυσικών όσο και ανθρωπογενών), το RDH επιτρέπει τη συσχέτιση παγκόσμιων πολιτικών με τοπικές κλίμακες πρακτικής και εφαρμογής. Για να αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών, η ανανεωμένη πλατφόρμα περιλαμβάνει διαφορετικές πύλες. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα που παρέχει δεδομένα ανάλυσης κινδύνου, ένα άλλο παρέχει δεδομένα μακροπρόθεσμων απωλειών καταστροφών και ένα τρίτο με δεδομένα διαχείρισης κινδύνου καταστροφών από άλλα έργα όπως το Horizon 2020.
Οι εθνικές αρχές μπορούν να έχουν ιδιωτική και ασφαλή πρόσβαση, να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται δεδομένα κινδύνου καταστροφών σύμφωνα με τα φίλτρα που τους ταιριάζουν καλύτερα. Σύντομα θα μπορούν επίσης να δημιουργούν ad-hoc αναφορές για συγκεκριμένες περιοχές, κινδύνους ή/και περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιώντας δεδομένα RDH σε διαφορετικά επίπεδα διαβαθμισης.