Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2022, στο επιστημονικό περιοδικό “Earth’s Future”, το αρδευτικό νερό θα γίνει σπάνιο σε πάνω από το 80% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του κόσμου.
Η μελέτη εξετάζει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες νερού για την παγκόσμια γεωργία και προβλέπει εάν τα διαθέσιμα επίπεδα νερού, είτε από βρόχινο νερό είτε από άρδευση, θα είναι επαρκή για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής.
Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο δείκτη για τη μέτρηση και την πρόβλεψη της λειψυδρίας στις δύο κύριες πηγές της γεωργίας. Πρώτον είναι το νερό του εδάφους που προέρχεται από τη βροχή, που ονομάζεται πράσινο νερό. Το δεύτερο είναι η άρδευση από ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά, που ονομάζονται μπλε νερά. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εφαρμόζει αυτόν τον περιεκτικό δείκτη παγκοσμίως και προβλέπει την παγκόσμια λειψυδρία του μπλε και πράσινου νερού ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των αναγκών για νερό εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού τα τελευταία 100 έτη σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (π.χ παρατεταμένες ξηρασίες σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της Γης) εξαφανίζουν το διαθέσιμο για πότισμα καλλιεργειών νερό.
Με άλλα λόγια η συνεχής αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οι κολοσσιαίες ανάγκες ύδρευσης τους και η ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη βροχοπτώσεων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής προκαλούν «ασφυξία» στην παγκόσμια γεωργία. Το πρόβλημα επιτείνει η ανάγκη να μην χρησιμοποιούνται πλέον σημαντικές δεξαμενές για πότισμα καλλιεργειών όπως μεγάλες λίμνες ή ποτάμια για να αξιοποιείται το νερό τους σε υδροηλεκτρικά έργα για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά.
Μάλιστα μέχρι το 2050 οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αγρότες σε όλο τον κόσμο θα έχουν στη διάθεση τους 84% λιγότερο νερό για πότισμα από ότι σήμερα. Όπως είναι ευνόητο η εξέλιξη αυτή θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων για τους κατοίκους του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μια από τις προτάσεις που κάνουν οι ερευνητές είναι η ανάπτυξη συστημάτων και μεθόδων καλλιέργειας που θα συγκρατούν και θα αξιοποιούν το νερό της βροχής ειδικά στις πιο άνυδρες περιοχές.
Σύμφωνα με τον Xingcai Liu, αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Γεωγραφικών Επιστημών και Έρευνας Φυσικών Πόρων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και επικεφαλής της νέας μελέτης “μακροπρόθεσμα, η βελτίωση των υποδομών άρδευσης, για παράδειγμα στην Αφρική, και η αποτελεσματικότητα της άρδευσης θα ήταν αποτελεσματικοί τρόποι για τον μετριασμό των επιπτώσεων της μελλοντικής κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων”.