Το θέαμα εκατοντάδων ψαρονιών που εφορμούν και βουτούν από κοινού το σούρουπο είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα θεάματα της φύσης.
Οι επιστήμονες και οι φυσιοδίφες έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους για το πώς τα πτηνά αυτά που είναι γνωστά και ως μαυροπούλια δημιουργούν σμήνη που αλλάζουν σχήμα καθώς πετούν, εκτελώντας απολαυστικές χορογραφίες.
Ιταλοί επιστήμονες ανέλαβαν να διενεργήσουν μια πιο λεπτομερή ανάλυση της φυσικής αυτών των εναέριων ακροβατικών. Το μαθηματικό τους μοντέλο εκτιμά ότι τα ψαρόνια αντιγράφουν τις διαδρομές πτήσης άλλων πτηνών και κάνουν μόνο μικρές διακυμάνσεις ταχύτητας.
«Δεν υπάρχει αρχηγός σε ένα σμήνος· όλοι μιμούνται τους διπλανούς του», ανέφερε ο Δρ Antonio Culla του Università Sapienza στη Ρώμη. «Και κάθε πουλί μπορεί να αλλάξει λίγο την ταχύτητά του με έναν πολύ εύκολο τρόπο».
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι φυσικοί ανέλυσαν βίντεο με σμήνη ψαρονιών που κυμαίνονταν σε μεγέθη από 10 πουλιά έως 3.000 για να αναπτύξουν ένα μαθηματικό μοντέλο για αυτή την εναέρια συμπεριφορά. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσομοιώσεις ενός τεχνητού σμήνους πουλιών για να ελέγξουν το μαθηματικό τους μοντέλο που ταιριάζει με αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.
Οι επιστήμονες λένε ότι η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη σμηνών drones που μπορούν να πετάξουν συλλογικά πάνω από χωράφια για να περιποιηθούν τις καλλιέργειες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εύρεση νέων τρόπων παρακολούθησης διαστημικών απορριμμάτων.
Τα ψαρονιών συνηθίζουν να συγκεντρώνονται το σούρουπο για να “βουτήξουν” στον ουρανό πριν ξεκουραστούν για τη νύχτα. Πιστεύεται ότι αυτό προσφέρει προστασία από αρπακτικά όπως οι πετρίτες, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν μόνο ένα ψαρόνι από μια στροβιλιζόμενη μάζα χιλιάδων.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα είδη πουλιών μεταναστεύουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, καθώς αυτή η εποχή για τα ψαρόνια είναι η κατάλληλη επειδή δεν τους αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο.