Η ρύπανση προκάλεσε σχεδόν εννέα εκατομμύρια θανάτους το 2019 ή περίπου έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος από την τελευταία ανάλογη μελέτη το 2015 από την Επιτροπή Lancet για τη Ρύπανση και την Υγεία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health σήμερα.
Αν και ο αριθμός των θανάτων από πηγές ρύπανσης που σχετίζονται με την ακραία φτώχεια (όπως η ρύπανση του αέρακαι το6υ νερού σενοικοκυριά) μειώθηκε, αυτές οι μειώσεις αντισταθμίζονται από αυξημένους θανάτους που αποδίδονται στη βιομηχανική ρύπανση (όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η χημική ρύπανση).
Μια έκθεση του The Lancet το 2019, ανέφερε ότι ο επιβλαβής αέρας σκότωσε 1,67 εκατομμύρια Ινδούς το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 18% όλων των θανάτων. «Οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία παραμένουν τεράστιες και οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Παρά τις τεράστιες επιπτώσεις της στην υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η πρόληψη της ρύπανσης παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή αναπτυξιακή ατζέντα», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Richard Fuller.
«Η προσοχή και η χρηματοδότηση ελάχιστα αυξήθηκαν από το 2015, παρά την τεκμηριωμένη αύξηση των ανησυχιών του κοινού ως προς τη ρύπανση και τις συνέπειές της στην υγεία», στηλιτεύει. Μολονότι οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται σε μορφές μόλυνσης που συνδέονται με την ακραία φτώχεια μειώθηκαν, αυτοί που αποδίδονται στη ρύπανση του αέρα και στη μόλυνση από χημικές ουσίες αυξήθηκαν.
«Η ρύπανση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Η πρόληψη της ρύπανσης μπορεί επίσης να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή – επιτυγχάνοντας διπλό όφελος για την υγεία του πλανήτη – και η έκθεσή μας απαιτεί μια μαζική, ταχεία μετάβαση από όλα τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια», προσθέτει ο συν-συγγραφέας καθηγητής Philip Landrigan, Διευθυντής τουΠαγκόσμιου Δημόσιου Προγράμματος Υγείας και του Παγκόσμιου Παρατηρητήριο Ρύπανσης στο Κολέγιο της Βοστώνης.
Η Επιτροπή Lancet για τη Ρύπανση και την Υγεία του 2017 χρησιμοποιεί δεδομένα από τη μελέτη του 2015 Global Burden of Disease (GBD), η οποία διαπίστωσε ότι η ρύπανση ευθύνεται για περίπου εννέα εκατομμύρια θανάτους – το 16% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Η νέα έκθεση παρέχει ενημερωμένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα GBD του 2019 και μεθοδολογικές ενημερώσεις, καθώς και αξιολόγηση των τάσεων από το 2000.
Από τους εννέα εκατομμύρια θανάτους που αποδίδονται στη ρύπανση το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση (τόσο των νοικοκυριών όσο και του περιβάλλοντος) παραμένει υπεύθυνη για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με 6,67 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η ρύπανση των υδάτων ευθύνεται για 1,36 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους. Ο μόλυβδος συνέβαλε σε 900.000 πρόωρους θανάτους, ακολουθούμενοι από τοξικούς επαγγελματικούς κινδύνους με 870.000 θανάτους.
Οι υπερβολικοί θάνατοι λόγω της ρύπανσης οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες συνολικού ύψους 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, που αντιστοιχεί στο 6,2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Η μελέτη επισημαίνει επίσης τη βαθιά ανισότητα της ρύπανσης, με το 92% των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση, και το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών απωλειών της ρύπανσης, να συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Οι συγγραφείς της νέας μελέτης καταλήγουν σε οκτώ συστάσεις, που περιλαμβάνουν εκκλήσεις για τη σύσταση μιαςανεξάρτητης, διακυβερνητικής επιτροπήςστα πρότυπα αυτών για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC) για τη ρύπανση, παράλληλα με αυξημένη χρηματοδότηση για τον έλεγχο της ρύπανσης από κυβερνήσεις και ανεξάρτητους δωρητές ή φιλανθρωπίες, καθώς και βελτιωμένη παρακολούθηση της ρύπανσης και συλλογή δεδομένων.