Τα φυτά δεν μπορούν να μιλήσουν όταν διψούν. Και τα οπτικά σημάδια, όπως η συρρίκνωση ή το καφέ χρώμα των φύλλων, δεν εμφανίζονται μέχρι να είναι πολύ αργά.
Τα μεταλλικά ηλεκτρόδια έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την παρακολούθηση διψασμένων φυτών, αλλά είναι δύσκολο να παραμένουν συνδεδεμένες αυτές οι συσκευές, γεγονός που μείωνε την ακρίβειά τους. Τώραοι ερευνητές ου Εθνικού Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας της Βραζιλίας δημιούργησαν έναν φορετό αισθητήρα για τα φύλλα που μένει ακίνητος, καθιστώντας εύκολη τη διαχείριση του στρες των φυτών από απόσταση.
Όπως αναφέρουν στο περιοδικό ACS Applied Materials and Interfaces, οι φορητές συσκευές για τους ανθρώπους είναι τόσο εξελιγμένες που ορισμένα έξυπνα ρολόγια παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς του χρήστη χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που κολλούν στο δέρμα και στέλνουν τα δεδομένα σε ιστότοπους, οι οποίοι επιτρέπουν στους γιατρούς να παρακολουθούν και να αξιολογούν τους ασθενείς τους από απόσταση.
Ομοίως, οι συσκευές που φοριούνται στα φυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες και τους κηπουρούς να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την υγεία των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε νερό στα φύλλα – βασικό δείκτη του μεταβολισμού και του στρες λόγω ξηρασίας.
Όπως είναι ευνόητο ο μηχανισμός αυτός προορίζεται κυρίως για χρήση σε γεωργικές καλλιέργειες ώστε να γνωρίζουν οι αγρότες πότε πρέπει να τις ποτίζουν. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διαφόρων ειδών υλικά από τα οποία θα αποτελούνταν ο μηχανισμός τους ώστε αυτός να είναι ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες και κυρίως στον δυνατό αέρα ώστε να μην αποκολλώνται εύκολα από τα φύλλα των φυτών.
Με πετυχημένα τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών σε θερμοκήπια, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές σε χωράφια.