Οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι 24 της Κεντρικής Μακεδονίας θα αποκτήσουν από τον Ιούνιο και σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο 35.000 καφέ κάδοους, όπου θα γίνεται απόθεση και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά.
Οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους που θα έχουν, σταδιακά, τοποθετηθεί στους δρόμους. Ειδικότερα στους καφέ κάδους θα γίνεται απόθεση υπολειμμάτων από φρούτα, λαχανικά, χαρτί κουζίνας και χαρτοσακούλες, γαλακτοκομικά, φύλλα, χώμα, ζωικά προϊόντα κ.α.
Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο των καφέ κάδων και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
Τα απόβλητα από τη Θεσσαλονίκη θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ και ιδιωτικές μονάδες, μέχρι να δημιουργηθούν εργοστάσια αποβλήτων, μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Ο κάθε δήμος θα είναι υπεύθυνος για τη χωροθέτηση των κάδων. Αρχικά θα τοποθετηθούν σε κεντρικές λαχαναγορές και αγορές τροφίμων ενώ και τα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν χρήση των καφέ κάδων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα, Μιχάλη Γεράνη, «ο ΦΟΔΣΑ μαζί με τους κάδους θα παραδώσει στους δήμους και τον αναγκαίο εξοπλισμό, όπως ειδικά απορριμματοφόρα και κλαδοτεμαχιστές».
Το έργο υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ενώ ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.
(Πηγή: Voria.gr)