Από 30 Μαΐου ως 3 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Νάουσα το 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ροδακινιάς υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων).
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, προφορικές παρουσιάσεις, γραπτές ανακοινώσεις σε διάφορες θεματικές ενότητες όπως: Γενετική βελτίωση υποκειμένων και ποικιλιών, γονιδιωματικές προσεγγίσεις και βιοτεχνολογία, φυσιολογία φυτού ροδακινιάς και αντίδρασή του σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης, προηγμένα συστήματα παραγωγής, λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, μετασυλλεκτική φυσιολογία και τεχνολογία, μη καταστροφικές μέθοδοι προσδιορισμού της ποιότητας του καρπού, καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας (νέα προϊόντα).
Το συνέδριο θα είναι το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο (OpenAir)στις εγκαταστάσεις του bar-restaurantΚΙΟΣΚΙ μετά από κατάλληλες προσαρμογές. Η παραπάνω απόφαση λήφθηκε αφενός λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο θα απέτρεπε αρκετούς σύνεδρους από το να το παρακολουθήσουν και αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι διασφαλίστηκε η κατάλληλη οπτικοακουστική υποστήριξη από videowallκαι plasmaοθόνες που θα επιτρέψει την δυνατότητα απρόσκοπτης παρακολούθησης.
Το συνέδριο θα περιλαμβάνει τεχνική επίσκεψη στους Συνεταιρισμούς Α.Σ. Νάουσας και ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας τη Πέμπτη 2 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των συνέδρων στη Σχολή Αριστοτέλη και στο Μουσείο της Βεργίνας. Επιπρόσθετα, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το βραβευμένο δημοτικό πάρκο της πόλης.
Η κύρια χώρα προέλευσης είναι η Ελλάδα με σημαντικό αριθμό συνέδρων να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω των υποστηρικτών του συνεδρίου. Οι χώρες που ακολουθούν σε αριθμό εγγραφών είναι οι ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Επιπρόσθετα, σύνεδροι αναμένονται από τις παρακάτω χώρες: Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Λίβανο, Πολωνία,Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία,
Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.fruitsciences.eu/peach2021