Τα κοτόπουλα αρχικά δελεάστηκαν να κατέβουν από τα δέντρα και να εξημερωθούν από το ρύζι, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. που ρίχνει περισσότερο φως στις συνθήκες και στον χρόνο εξάπλωσης των κοτόπουλων από την Ασία προς την Ευρώπη.
Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο σήμερα, με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο πτηνά νασφάζονται ετησίως μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ λένε σε μια νέα μελέτη ότι τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά νέα προσθήκη στις φάρμες μας.
Παλαιότερα πίστευαν ότι τα κοτόπουλα εκτρέφονταν για να φαγωθούν εδώ και 10.000 χρόνια, αλλά η νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν ήρθαν σε στενή επαφή με τα κοτόπουλα μέχρι το 1500 π.Χ. περίπου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χρονολόγηση με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 23 κοτόπουλα που βρέθηκαν στη δυτική Ευρασία και στη βορειοδυτική Αφρική, που έδειξε ότι αυτά είναι πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.
Η Δρ Τζούλια Μπεστ, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε: «Είναι η πρώτη φορά που η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα χρησιμοποιείται σε αυτή την κλίμακα για να προσδιοριστεί η σημασία των κοτόπουλων στις πρώιμες κοινωνίες. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης χρονολόγησης των προτεινόμενων πρώιμων δειγμάτων, καθώς αυτό μας επιτρέπει την πιο ξεκάθαρη εικόνα των πρώιμων αλληλεπιδράσεών μας με τα κοτόπουλα».
Τα κοτόπουλα, ιθαγενή στις τροπικές ζούγκλες της νοτιοανατολικής Ασίας, έφτασαν στην Ευρώπη μόλις το 800 π.Χ. Στη συνέχεια, αφού έφτασαν στην περιοχή της Μεσογείου, χρειάστηκαν σχεδόν 1.000 χρόνια ακόμα για να εγκατασταθούν τα κοτόπουλα στα ψυχρότερα κλίματα της Σκωτίας, της Ιρλανδίας, της Σκανδιναβίας και της Ισλανδίας.
Οι ειδικοί μελέτησαν εκ νέου απομεινάρια κοτόπουλου που βρέθηκαν σε περισσότερες από 600 τοποθεσίες σε 89 χώρες. Βρήκαν ότι τα παλαιότερα οστά ενός ορισμένου οικόσιτου κοτόπουλου ήταν στο νεολιθικό Ban Non Wat στην κεντρική Ταϊλάνδη, που χρονολογούνται μεταξύ 1650 π.Χ. και 1250 π.Χ.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από την εξημέρωση των κοτόπουλων εκτιμάται ότι ήταν η εμφάνιση της ξηρής καλλιέργειας ρυζιού στη νοτιοανατολική Ασία, όπου ζούσε ο άγριος πρόγονος του κοτόπουλου, η κόκκινη όρνιθα της ζούγκλας. Η νέα γεωργική πρακτική σχετικά με το ρύζι λειτούργησε ως μαγνήτης για να κατέβουν οι άγριες όρνιθες από τα δέντρα που ζούσαν έως τότε και να ξεκινήσουν «στενές επαφές» με τους ανθρώπους, ιδίως τους καλλιεργητές ρυζιού.
Στην πορεία προέκυψε η εξημέρωση και τελικά η εκτροφή του κοτόπουλου, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει ένα από τα πολυπληθέστερα ζώα στη Γη σήμερα. Η μελέτη δείχνει, πάντως, ότι για πολύ καιρό τα κοτόπουλα θεωρούνταν κάτι εξωτικό και μόνο μετά από πολλούς αιώνες αντιμετωπίστηκαν ως σημαντική πηγή τροφής.
«Η νέα ολοκληρωμένη επαναξιολόγηση των κοτόπουλων κατ’ αρχήν δείχνει πόσο λάθος ήταν η έως τώρα κατανόησή μας για τον χρόνο και τον τόπο της εξημέρωσης των κοτόπουλων. Επιπλέον -και ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρον- δείξαμε ότι η άφιξη της ξηρής καλλιέργειας του ρυζιού υπήρξε ο καταλύτης τόσο για τη διαδικασία εξημέρωσης του κοτόπουλου όσο και για την παγκόσμια εξάπλωσή του», δήλωσε ο καθηγητής Γκρέγκερ Λάρσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.