Ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως η βιώσιμη γαλάζια οικονομία συμβάλλει στην Κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο του RGC στην Πάτρα.
Ο Χρήστος Οικονόμου, Διευθυντής τομέα Πολιτικής Θαλασσίων Θεμάτων και Γαλάζιας Οικονομίας DG MARE υποστήριξε πως η γαλάζια οικονομία είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι στόχοι αφορούν την απανθρακοποίηση, την κυκλική οικονομία και την υπεύθυνη παραγωγή τροφίμων. «Μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στον τουρισμό με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τη θάλασσα» είπε και πρόσθεσε πως η γαλάζια οικονομία έχει πολλές προκλήσεις.
Ο Ιταλός Λουκά Κιοντίνι αφού παρατήρησε πως το πλοίο με το οποίο ήρθε από την Ανκόνα ήταν αρκετά ρυπογόνο, αλλά αναγκαίο, μίλησε για την αλιεία μικρής κλίμακας, όπου χαρακτήρισε τον στόλο «απαρχαιωμένο». Μίλησε για την ανάγκη ισότητας των φύλων, καθώς όπως είπε ο κόσμος της αλιείας είναι ανδροκρατούμενος. Επίσης, τόνισε πως αν δεν σταματήσουμε να υπεραλιεύουμε, τότε είναι πιθανό να εξαφανιστούν όλα τα αποθέματα στις θάλασσες.
Από τη μεριά της, η Γιολάντα Πιέντρα επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν δράσεις μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να περιοριστεί η ανάπτυξη. Μάλιστα, μίλησε για παραγωγή ενέργειας από τα κύματα με κυματοθραύστες.
Η Χριστίνα Δεληγιάννη υποστήριξε ότι είναι μεγάλης σημασίας να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, ώστε να παράλληλα με την οικονομία, να δοθεί σημασία στο περιβάλλον, στην ισότητα των φύλων και στις εργασιακές συνθήκες.