Τι καταγράφει ο Γερμανικός Τύπος
Η Ευρώπη σε κλοιό πυρκαγιών και καύσωνα. Τι προέκυψε από την τριμερή στην Τεχεράνη. Τσάρτερ πτήσεις προσφύγων all inclusive στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.
Πυρκαγιές, πύρινες ημέρες, τροπικές νύχτες. Ο γερμανικός τύπος αποτυπώνει απερίγραπτες με λόγια εικόνες ενός καλοκαιριού στην Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων κλιματικών συνθηκών. “Σήματα συναγερμού” τιτλοφορεί το σχόλιό της αρθρογράφος στην έντυπη Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Για τη σχέση ανάμεσα στις καιρικές συνθήκες και το κλίμα πολλά έχουν ειπωθεί” επισημαίνει.”Ωστόσο οι ερευνητές του κλίματος συμφωνούν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εμφάνιση του καύσωνα στη δυτική Ευρώπη έχει ενταθεί και θα συνεχίσει να εντείνεται. Έχει περιγραφεί σε πολυάριθμες μελέτες. Τα εναέρια και θαλάσσια ρεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο και η συμπεριφορά τους αλλάζει λόγω κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό με τη σειρά του ενισχύει την επίδραση των αυξανόμενων θερμοκρασιών. Επομένως η Ευρώπη είναι ένα hotspot κυμάτων καύσωνα και πλήττεται πολύ πιο σοβαρά από άλλες βόρειες περιοχές, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του κλίματος”.
“Για μπάνιο αντί για τζόκινγκ”
Αλλά τι σημαίνει αυτό για τον παράγοντα άνθρωπο, για την πολιτική; “Η αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ένας ηράκλειος άθλος για τους πολιτικούς, αλλά και για τους πολίτες, των οποίων ο τρόπος ζωής θα πρέπει να αλλάξει” παρατηρεί η Badische Zeitung. “Ο άλλος άθλος ονομάζεται προσαρμογή. Σημαίνει να μάθεις να αντιμετωπίζεις τη ζέστη, την ξηρασία αλλά και τις έντονες βροχές και τις πυρκαγιές. Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Με χωροταξικούς και πολεοδομικούς σχεδιασμούς θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πράσινο, στη σκίαση και τη διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων. Κράτος και οικονομία θα πρέπει να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τον κόσμο της εργασίας και την προστασία της υγείας. Και για τον καθένα, να διατηρήσει την ψυχραιμία του και στον καύσωνα να πηγαίνει για κολύμπι αντί για τζόκινγκ. Και φυσικά πολλά υγρά. Μας το θύμισε τελευταία ο υπουργός Υγείας μέσω twitter. Τί θα γινόμασταν χωρίς τον υπουργό Υγείας” σημειώνει ειρωνικά ο αρθρογράφος λόγω της κριτικής που έχει δεχθεί ο υπουργός για τη διαχείριση της πανδημίας.
“Θέλει η γη να μας ξεφορτωθεί”; διερωτάται η Frankfurter Rundschau. „Δύσκολη η κατάσταση. Αλλά εξ αιτίας του κύματος καύσωνα παγκοσμίως, των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρών μπορεί να μας κυριεύσει ένα τέτοιο συναίσθημα. Έτσι αντιμετώπισε ο Επίτροπος για το Κλίμα Φρανς Τίμερμανς τους συμμετέχοντας στο Διάλογο του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα (ΣΣ ολοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο). Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, μέλη των αντιπροσωπειών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, γνωρίζουν εδώ και καιρό πόσο δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο του κλίματος. Σε σύγκριση με τις κρίσεις που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Αφρική, για παράδειγμα, τα προβλήματά μας είναι μικρολεπτομέρειες. Και δεδομένου ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι ιστορικά κατά κύριο λόγο ευθύνη των βιομηχανικών χωρών, είναι σαφές ότι οι τελευταίες πρέπει να πληρώσουν βοήθεια για την προσαρμογή”.
“Περιζήτητος συνομιλητής ο Ερντογάν”
“Συμβούλιο πολέμου στο Ιράν”, “Μια αντιδυτική συμμαχία στην Τεχεράνη”, “Ντιλ φυσικού αερίου με τη Μόσχα” είναι μερικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι από τον σημερινό τύπο για τη χθεσινή τριμερή συνάντηση κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Τεχεράνη. Αλλά τί προέκυψε; “Ανοιχτές διαφωνίες” όπως επιγράφει σχετικό άρθρο στη διαδικτυακή σελίδα Tagesschau του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης. “Πολλοί στη Δύση θα έλεγαν ότι τα κακά παιδιά ήταν μαζί στην Τεχεράνη. Ο Ρώσος πρόεδρος που επιτέθηκε στην Ουκρανία, ο Ιρανός ομόλογός του Ραΐσι και ο Αγιατολάχ Χαμενέι, των οποίων η χώρα λέγεται ότι κατασκευάζει πυρηνική βόμβα και ο προβληματικός εταίρος του ΝΑΤΟ Ερντογάν. Αλλά ήδη ήταν φανερό από χθες το πρωί ότι δεν υπάρχει απόλυτη αρμονία μεταξύ τους … ο Τούρκος πρόεδρος θέλει ένα καλώς έχειν για την επίθεσή του στη βόρεια Συρία. Αλλά σύμφωνα με τη διαδικτυακή σελίδα του Χαμενέι μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν επιζήμια για τη Συρία, την Τουρκία και την περιοχή. Αλλά ο Ερντογάν δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται δηλώνοντας αργότερα ότι περιμένει από τους εταίρους του να υποστηρίξουν ειλικρινά τις τουρκικές προσπάθειες διασφάλισης της σταθερότητας στη Συρία”.
“Συνάντηση κορυφής των καιροσκόπων” επιγράφει σχετικό άρθρο το Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα επισημαίνοντας την ιδιαίτερη θέση της Τουρκίας, μιας νατοϊκής χώρας, που δίνει όπλα στην Ουκρανία, αλλά παράλληλα διατηρεί σχέσεις και με τη Ρωσία. “Επί χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αουτσάιντερ στη παγκόσμια πολιτική” επισημαίνεται. “Έστρεψε την ΕΕ εναντίον του προκαλώντας τη Γερμανία και την Ελλάδα και καταστέλλοντας την τουρκική αντιπολίτευση …αλλά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία έγινε ξαφνικά περιζήτητος εταίρος ως συνομιλητής. Η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που μπορεί να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σε περίπτωση που κάποτε οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συγκεκριμενοποιηθούν, αυτή η ικανότητα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική. Ο Ερντογάν το γνωρίζει και το πουλάει ακριβά. Του δόθηκαν μεγάλες παραχωρήσεις από τη Δύση για να παραιτηθεί από το βέτο του κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”.
Απελάσεις all inclusive
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή των απελάσεων προσεγγίζει η αριστερή εφημερίδα taz του Βερολίνου. Πρόκειται για κέρδη που καταγράφουν αεροπορικές εταιρείες με τις απελάσεις προσφύγων. “Επιχείρηση απέλαση των αεροπορικών εταιρειών”, είναι ο τίτλος του άρθρου, μια προσοδοφόρα επιχείρηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ακτιβιστές της ομάδας εργασίας “Συναγερμός κατά των απελάσεων” μέσω του δικτύου “No Border Assembly”.Διαβάζουμε: “Σε 206 αεροπορικές εταιρείες τσάρτερ ανέθεσε η γερμανική κυβέρνηση το 2021 την απέλαση σχεδόν 5500 ανθρώπων” γράφει ο αρθρογράφος. “Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Wamos Air, μια ισπανική αεροπορική εταιρεία τσάρτερ με πωλήσεις (εισιτηρίων) άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 για πτήσεις απέλασης από τη Γερμανία. Τρεις γερμανικές αεροπορικές εταιρείες επωφελήθηκαν επίσης. Η FAI, μια αεροπορική εταιρεία τσάρτερ με έδρα τη Νυρεμβέργη, έχει λάβει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για πτήσεις μεταξύ άλλων προς τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Ρωσία. Η Sundair αποκόμισε περισσότερα από 300.000 ευρώ για πτήσεις στον Λίβανο και τη Ρωσία. Η German Airways έχει κερδίσει περισσότερα από 200.000 ευρώ πραγματοποιώντας 12 πτήσεις απέλασης”. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, με τη δημοσίευση των δεδομένων για τις αεροπορικές εταιρείες οι ακτιβιστές του „No Border Assembly” θέλουν να ξεσκεπάσουν τις επιχειρήσεις απέλασης μεταναστών. “Αντίθετα η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει μυστικά τα ονόματα των αεροπορικών εταιρειών” υπογραμμίζει η εφημερίδα. “Επικαλούμενη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τήρησης εμπιστευτικότητας η κυβέρνηση διαβάθμισε τις ονομασίες των αεροπορικών εταιρειών”.
Ταξίδια απελάσεων έκανε όμως και o γερμανικός τουριστικός όμιλος DER. Οι περισσότεροι τον ξέρουν κυρίως για τουριστικά ταξίδια “με όλα πληρωμένα”, αλλά δεν έκανε μόνο αυτό. Mέχρι το 2019 εκτελούσε απελάσεις για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο είχε υπογράψει συμφωνία- πλαίσιο. “Με απλά λόγια η γερμανική κυβέρνηση έκανε κρατήσεις για πακέτα απέλασης μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου. Αντί για τουρίστες, οι πτήσεις τσάρτερ γέμιζαν με πρόσφυγες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Αντί για Κρήτη ο προορισμός ήταν περιοχές κρίσης. Μέσα σε τρία χρόνια, η DER πούλησε περισσότερα από 40.000 τέτοια εισιτήρια απέλασης στην κυβέρνηση”.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Γερμανικός Τύπος: Η Ευρώπη σε κλοιό πυρκαγιών και καύσωνα