Τέσσερις στις πέντε πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους, όπως κύματα καύσωνα, πλημμύρες και ξηρασίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η περιβαλλοντικήμη-κερδοσκοπική οργάνωση CDP την Πέμπτη.
Η έκθεση της CDP “Προστατεύοντας Ανθρώπους και τον Πλανήτη” εξέτασε 998 πόλεις από όλο τον κόσμο και έδειξε ότι πέραν του 80% που αντιμετωπίζει ακραία κλιματικά φαινόμενα, για σχεδόν το ένα τρίτο, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα απειλούν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού τους.
Η CDP είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Λονδίνο που λειτουργεί ένα σύστημα γνωστοποίησης για εταιρείες, πόλεις και πολιτείες σε όλο τον κόσμο για να αναφέρουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους.
Σύμφωνα με αυτό, σχεδόν τα δύο τρίτα των πόλεων αναμένουν ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν θα γίνουν πιο έντονοι στο μέλλον, ενώ περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν ότι θα γίνουν πιο συχνοί μέχρι το 2025.
Μεταξύ των πολυάριθμων πόλεων που επλήγησαν μέχρι στιγμής φέτος είναι το Καράτσι στο Πακιστάν, όπου οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν σκοτώσει σχεδόν 1.700 ανθρώπους και το Fort Myers στη Φλόριντα, όπου ο τυφώνας Ian σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Οι ηλικιωμένοι, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τα παιδιά και οι περιθωριοποιημένες μειονοτικές κοινότητες ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι και έγινε αναγκαίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αντανακλούν τις ανάγκες των πολιτών όταν σχεδιάζουν την απάντησή τους στην κλιματική κρίση.
«Το να βάλεις τους ανθρώπους στο επίκεντρο της δράσης για το κλίμα, από τον σχεδιασμό έως την εφαρμογή, βελτιώνει τις ζωές», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της CDP, Maia Kutner.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των πόλεων ακολουθούσαν πράγματι μια ανθρωποκεντρική πορεία δράσης για το κλίμα, αποκομίζοντας έτσι οφέλη, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, συμπεριλαμβανομένων καλύτερης υγείας και κοινωνικής προστασίας, οικονομικών βελτιώσεων και περιβαλλοντικής βελτίωσης.
Ωστόσο, δεν μπορούν όλες οι πόλεις να υιοθετήσουν τέτοιες προσεγγίσεις και η ΜΚΟ είπε ότι απαιτείται μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις για να γίνουν εφικτές περιβαλλοντικά ορθές πρωτοβουλίες και κανονισμοί.
Τέλος, περισσότερες από τις μισές πόλεις ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επίτευξη των στόχων τους για μείωση των εκπομπών, με τη δημοσιονομική ικανότητα το πιο κοινό εμπόδιο.