Τα ναρβάλ, οι φάλαινες μονόκεροι, καθυστερούν την εποχική τους μετανάστευση λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, υποδηλώνοντας μια ικανότητα προσαρμογής στην μεταβαλλόμενο Αρκτικό περιβάλλον αλλά και αυξάνοντας τον κίνδυνο να παγιδευτούν στον πάγο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα ναρβάλ, οι φάλαινες με το χαρακτηριστικό μακρύ σπειροειδή χαυλιόδοντά τους, κατοικούν στα αρκτικά νερά της Γροιλανδίας, του Καναδά και της Ρωσίας. Είναι ένα μεταναστευτικό είδος που περνά τους καλοκαιρινούς μήνες σε παράκτιες περιοχές χωρίς πάγους πριν μετακομίσουν σε βαθύτερα νερά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στον Guardian, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Windsor, στον Καναδά, εξέτασαν δορυφορικά δεδομένα από το 1997 έως το 2018 από 40 ναρβάλ για να διερευνήσουν πώς κινήθηκαν γύρω από την καναδική Αρκτική και πότε άφησαν τους καλοκαιρινούς τους χώρους. Συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τοπικές και περιφερειακές αλλαγές στη θερμοκρασία και τον σχηματισμό πάγου. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα ναρβαλ καθυστερούν τη μετανάστευσή τους κατά σχεδόν 10 ημέρες κάθε δεκαετία, με συνολική καθυστέρηση 17 ημερών από το 1997. Τα ναρβάλ λαμβάνουν επίσης κατά μέσο όρο περίπου τέσσερις επιπλέον ημέρες στην πρώτη φάση της μετανάστευσης, σύμφωνα με η μελέτη.
Τα μοτίβα στην καθυστερημένη αναχώρηση των ναρβάλ ταιριάζουν με τις μεταβολές του θαλάσσιου πάγου στην περιοχή, δήλωσε η Courtney Shuert, συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Windsor. Για παράδειγμα, οι μελετητές αναφέρουν άλλες έρευνες που δείχνουν ότι σε διάστημα μιας δεκαετίας, ο ωκεανός που περιβάλλει το καναδικό αρχιπέλαγος πάγωσε αφού πέρασαν πρώτα τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.
«Υπάρχει αυτή η γενική τάση (προς την καθυστέρηση της μετανάστευσης), αλλά υπάρχει επίσης μεγάλη διαχρονική ευελιξία, η οποία υπογραμμίζει ότι έχουν αυτήν τη στρατηγική προσέγγιση όταν φεύγουν και παρακολουθούν αυτές τις κλιματικές τάσεις ευρείας κλίμακας. », ανέφερε ο Σούερτ.