Οι μπαταρίες που πετιούνται σε κάδους οικιακών απορριμμάτων προκαλούν περίπου 700 πυρκαγιές κάθε χρόνο σε απορριματοφόρα και κέντρα επεξεργασίας απορριμμάτων, σύμφωνα με αναφορές πολλών βρετανικών δήμων σε σχετική έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Material Focus.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να εκραγούν εάν καταστραφούν ή συνθλιβούν. Η Ένωση Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών (ESA) στην Βρετανία λέει ότι οι πυρκαγιές που προκύπτουν κοστίζουν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και στους χειριστές απορριμμάτων περίπου 158 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που βρίσκονται σε μικρές, επαναφορτιζόμενες συσκευές, όπως οδοντόβουρτσες, παιχνίδια, τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, έχουν γίνει πιο ισχυρές τα τελευταία χρόνια. Μικρότερες, συχνά χρησιμοποιούμενες και φθηνότερες συσκευές -ακόμη και κάποιες μουσικές ευχετήριες κάρτες- έχουν συχνά τέτοιες «κρυφές μπαταρίες».
Όπως ανέφερε ο Μπεν Τζόνσον της ESA στο BBC News “ολο και περισσότεροι άνθρωποι έβαζαν συσκευές που περιείχαν αυτές τις μπαταρίες στα οικιακά σκουπίδια” ή τις αναμείγνυαν με άλλα προϊόντα ανακύκλωσης. “Αυτό προκαλεί πραγματικό πρόβλημα, επειδή έχουν την τάση – όταν καταστραφούν – να εκραγούν ή να αναφλεγούν”, είπε.
«Και όταν τα βάζετε σε γενικά σκουπίδια ή σε ανακύκλωση, είναι πιθανό να θρυμματιστούν, να συμπιεστούν, να θρυμματιστούν ή να βραχούν. “Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει βραχυκύκλωμα. Και φυσικά βρίσκονται συνεχώς κοντά σε άλλα εύφλεκτα υλικά όπως πλαστικό, χαρτί και κάρτες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες πυρκαγιές”.
Οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής καλούν τον κόσμο να ανακυκλώνει ηλεκτρικά και μπαταρίες και να μην τα πετάει μαζί με τα γενικά οικιακά απορρίμματα, καθώς αυτές οι πυρκαγιές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για το προσωπικό που εργάζεται σε φορτηγά και εγκαταστάσεις απορριμμάτων.
«Το καλύτερο είναι να φέρνουν οι άνθρωποι μπαταρίες στο τοπικό τους κέντρο ανακύκλωσης ή σε οποιοδήποτε μεγάλο σούπερ μάρκετ – τα περισσότερα τείνουν να έχουν έναν κάδο ανακύκλωσης για μπαταρίες εκεί», αναφέρει η Laura Fisher, από την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων FCC Environment.
Τέλος, οι ειδικοί πυρασφάλειας και οι υπεύθυνοι για τα ηλεκτρικά απόβλητα ζητούν σαφέστερους κανόνες για την ασφαλή απόρριψη των μπαταριών – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ανακύκλωσης τους.