Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τους θανάτους στις ΗΠΑ μεταξύ 2003 και 2010. Διαπίστωσαν ότι μια αύξηση στα καθημερινά PM2,5 – τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων – κατά ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο συσχετίστηκε με σχεδόν 0,5% αύξηση των αυτοκτονιών που συμβαίνουν καθημερινά. Η μηνιαία αύξηση των PM2,5 στο ίδιο επίπεδο συνδέθηκε με αύξηση κατά 50% των νοσηλειών που σχετίζονται με αυτοκτονίες.
Η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ψυχικής υγείας μπορεί να έχει μια βιολογική εξήγηση. Η έκθεση σεμικροσωματίδια μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα των κυτοκινών – νευροδιαβιβαστών που παράγονται ως απόκριση σεπερίπτωση μόλυνσης και φλεγμονής και σχετίζονται επίσης με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία. Η ρύπανση έχει συσχετιστεί μετην πρόκληση φλεγμονήςστον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση της διάθεσης.
Οι ερευνητές Persico και Marcotte από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ξεκίνησαν να διερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη ψυχολογική διάθεση. Εξέτασαν συνδυαστικά τα ημερήσια δεδομένα για τον αριθμό των αυτοκτονιών ανά κομητεία με τα δεδομένα της ποιότητας του αέρα, χρησιμοποιώντας την κατεύθυνση του ανέμου ωςπαράγοντα έκθεσης στη ρύπανση.
Η μελέτη έλαβε υπόψιν τα ποσοστά τοπικής ανεργίας, τον πληθυσμό, τις καιρικές συνθήκες, τιςδιακοπές, τις διαφορές ανά κομητεία, μήνα και ώρα της εβδομάδας. Εκτός από την εύρεση αυξήσεων στα καθημερινά ποσοστά αυτοκτονιών και τις μηνιαίες νοσηλεύσεις που σχετίζονται με αυτοκτονίες, η μελέτη ανακάλυψε ότι τα αυξημένα επίπεδα PM2,5 συνδέονται με περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα που αναφέρονται από τους ίδιους τους πάσχοντες.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι από μόνος του ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες. Παρά τις βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ, το 2019 και το 2020 οι ατμοσφαιρικοί ρύποι υπερέβαιναν συχνά τα πρότυπα ποιότητας του αέρα της ΕΕ και τα όρια του ΠΟΥ.