Ένας από τους τελευταίους παράδεισους βιοποικιλότητας στον κόσμο θα χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει από τις εξαφανίσεις ειδών που συντελούνται στην εποχή μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications αναφέρει ότι περισσότερα από τρία εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής ιστορίας έχουν ήδη χαθεί στη Μαδαγασκάρη. Οι ερευνητές καλούν σε άμεση δράση για την διατήρηση της βιοποικιλότητας ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμα κύμα εξαφανίσεων.
Το νησί στις ακτές της Αφρικής είναι γνωστό για τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα του. Είναι το σπίτι μοναδικών ειδών άγριας ζωής, όπως ο λεμούριος με την χαρακτηριστική ουρά, η φόσα, το αιλουρόμορφο σαρκοφάγο με τη μακριά ουρά, το τενρεκ, το μικρό θηλαστικό που μοιάζει με σκαντζόχοιρο και το νυκτόβιο πρωτεύον γνωστό ως Άι-άι.
Όμως, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα τελευταία χρόνια το νότιο τμήμα της Μαδαγασκάρης πλήττεται από την ξηρασία, με την αποψίλωση των δασών να μετατρέπει περιοχές της χώρας σε έρημο. Οι καταστροφικές καταιγίδες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν επίσης προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να εξελιχθούν στη φύση νέα είδη που θα αντικαταστήσουν αυτά που χάθηκαν – κάτι που είναι γνωστό ως χρόνος εξελικτικής επιστροφής. Ο αριθμός ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια χρόνια για τα χαμένα και πρόσφατα εξαφανισμένα θηλαστικά. Αλλά σε περίπτωση που όλα τα απειλούμενα θηλαστικά εξαφανιστούν, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από 20 εκατομμύρια χρόνια, υποδηλώνοντας ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο για να αποσοβούν τα χειρότερα.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας ζητούν μια σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση του ρυθμού της απώλειας των εναπομεινάντων ανέπαφων δασών, οι κοινωνικοοικονομικές βελτιώσεις για τον ντόπιο πληθυσμό και η διασφάλιση ότι η συγκομιδή ξυλείας και το κυνήγι θα γίνεται με βιώσιμο τρόπο.
«Θα χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει ό,τι έχει χαθεί σήμερα», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης, Δρ Λουίς Βαλέντε του Κέντρου Βιοποικιλότητας Naturalis και του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία. “Αλλά μπορούμε να το δούμε και αλλιώς: Μπορούμε ακόμα να προστατεύσουμε εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής ιστορίας. Είναι δυνατό να γίνει αυτό στη Μαδαγασκάρη εάν έχουμε προστατευμένες περιοχές εκεί και βοηθήσουμε τους ντόπιους να βελτιώσουν τη διαβίωσή τους”, πρόσθεσε.