Η σουηδική εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος LKAB ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο ως τώρα γνωστό ευρωπαϊκό κοίτασμα σπάνιων γαιών, μια ανακάλυψη που ενισχύει τις ελπίδες απεξάρτησης της Ε.Ε. από την εισαγωγή αυτών των πολύτιμων υλικών από την Κίνα.
Τα μέταλλα που αποκαλούνται σπάνιες γαίες είναι μεταξύ άλλων απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών. Οπότε η ζήτηση των σπάνιων γαιών αυξάνεται συνεχώς, λόγω των πολιτικών μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή είναι μετρημένες στα δάκτυλα οι χώρες στις οποίες υπάρχει σοβαρού επιπέδου εξόρυξη τους.
Η κρατική εταιρεία LKAB είπε ότι το κοίτασμα ανακαλύφθηκε ακριβώς δίπλα στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματός της στην Κιρούνα, πολύ βόρεια στην Αρκτική Σουηδία, και ότι περιείχε περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών.
“Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών στο δικό μας μέρος του κόσμου και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή αποφασιστικής σημασίας πρώτων υλών απολύτως κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ομίλου LKAB, ο Γιαν Μόστρεμ, σε ανακοίνωση. «Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρξουν ηλεκτρικά οχήματα», είπε.
Ενώ πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ως τώρα κοίτασμα στην Ευρώπη, παραμένει μικρού μεγέθους σε παγκόσμια κλίμακα, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το ένα τοις εκατό των 120 εκατομμυρίων τόνων που υπολογίζεται ότι παράγονται παγκοσμίως από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Περιέχει πρασεοδύμιο ή οξείδια νεοδυμίου, υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ειδικών μαγνητών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Γι αυτό και η LKAB πιστεύει ότι μπορεί να καλύψει «σημαντικό μέρος των αναγκών της Ευρώπης» για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.
Σύμφωνα με την Έμπα Μπους, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Σουηδίας Έμπα Μπους, «από το ορυχείο θα ξεκινήσει η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της ΕΕ από τη Ρωσία και την Κίνα».
Ωστόσο, η εκμετάλλευση του ορυχείου δεν θα ξεκινήσει για χρόνια, ακόμη και αν οι άδειες παραδοθούν πολύ γρήγορα. Ο Mostrom ανέφερε ότι με βάση την εμπειρία του, θα χρειαστούν «10 έως 15 χρόνια» πριν τα εν λόγω υλικά φτάσουν στην αγορά.