Την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έλαβε το αίτημα του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) για χρήση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Με άλλη απόφασή της η ΡΑΕ απέρριψε αντίστοιχο αίτημα της ελβετικής EGL, μίας εκ των εταιρειών – μετόχων του αγωγού TAP.
Ο αγωγός TAP είναι μία από τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις που ανταγωνίζονται για το άνοιγμα του λεγόμενου «Νοτίου Διαδρόμου» φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Με την απόφασή της η ΡΑΕ ενέκρινε την εγγραφή της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline στο μητρώο χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Η Αρχή απέρριψε ωστόσο το αντίστοιχο αίτημα της EGL για χρήση του ΕΣΦΑ. Η EGL μετέχει με ποσοστό 42,5% στο σχέδιο TAP, ενώ τα υπόλοιπα μερίδια ανήκουν κατά 42,5% στη νορβηγική Statoil και 15% στη γερμανική E.ON Ruhrgas. Η αίτηση της EGL απορρίφθηκε επειδή, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις δικαιώματος υποβολής αίτησης για την εγγραφή στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ, όντας εγκατεστημένη στην Ελβετία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από τον TAP, τα σχέδια που εξετάζονται για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου είναι οι αγωγοί ITGI (Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία) στον οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ Ναμπούκο (Τουρκία – Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία – Αυστρία) και SEEP (South-East Europe Pipeline, πρόταση της BP που ακολουθεί τη διαδρομή ανατολική Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία).