Οι επισκέψεις σε πάρκα, άλση και άλλους αστικούς χώρους πρασίνου μπορεί να μειώσουν τη χρήση φαρμάκων για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το άσθμα, σύμφωνα με έρευνα.
Ερευνητές στη Φινλανδίαπου που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine», διαπίστωσαν ότι η επίσκεψη σε τέτοιες περιοχές τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνει τις πιθανότητες των ανθρώπων να στραφούν στα φάρμακα για προβλήματα ψυχικής υγείας ή υπέρτασης κατά ένα τρίτο και για άσθμα κατά περίπου ένα τέταρτο. Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης σε χώρους πρασίνου ήταν ισχυρότερα μεταξύ εκείνων που ανέφεραν χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα συσχετίζονται με ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων ότι η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας. Η πρόσβαση τείνει να είναι άνιση, με τις φτωχότερες κοινότητες να έχουν λιγότερες ευκαιρίες να βρίσκονται στη φύση. Για να διερευνήσουν τη σύνδεση, ερευνητές από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας βασίστηκαν στις απαντήσεις 16.000 τυχαία επιλεγμένων κατοίκων του Ελσίνκι, του Espoo και της Vantaa – τρεις πόλεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη αστική περιοχή στη Φινλανδία – που είχαν συμμετάσχει στην περιβαλλοντική έρευνα για την περιβαλλοντική υγεία της πρωτεύουσας του Ελσίνκι. το 2015-16.
Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες για την επαφή των κάτοικων των πόλεων ηλικίας τουλάχιστον 25 ετών με χώρους πρασίνου και νερού σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου (0,62 μίλια) από τα σπίτια τους. Οι περιοχές πρασίνου περιελάμβαναν δάση, κήπους, πάρκα, πάρκα κάστρων, νεκροταφεία, ζωολογικούς κήπους, φυσικά λιβάδια, χερσότοπους και υγροτόπους. και οι “γαλάζιες” περιοχές περιλάμβαναν θάλασσα, λίμνες και ποτάμια.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι απολάμβαναν τη φύση έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν γενικά μειωμένη πιθανότητα κατά 33% να παίρνουν διαφόρων ειδών ψυχοφάρμακα (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά), καθώς επίσης 36% μικρότερη πιθανότητα να παίρνουν φάρμακα κατά της υπέρτασης και 26% κατά του άσθματος.
Η μελέτη συμπέρανε ότι «η έκθεση στα φυσικά περιβάλλοντα θεωρείται πως είναι ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία». Όσο συχνότερη είναι η επίσκεψη σε χώρους πρασίνου και νερού μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτήν τόσο μειώνεται η ανάγκη για χρήση διαφόρων φαρμάκων.