Λίστα με τα πιο «πράσινα» πανεπιστήμια της χώρας τους κατήρτισαν Βρετανοί ειδικοί.
Κριτήριο αξιολόγησης στη λίστα που διαμόρφωσε η ομάδα των Βρετανών μελετητών δεν ήταν οι επιδόσεις του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, ή η συμβολή τους στην έρευνα, αλλά η φιλικότητα των ιδρυμάτων προς το περιβάλλον και οι δράσεις που αναλαμβάνουν για την προστασία του.
Με βάσει τα παραπάνω, το πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς κατέλαβε την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας 55 πόντους, ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Πλίμουθ, του Μπράιτον και του Γκλόστερσαϊντ. Αντίθετα, πολύ χαμηλά στη λίστα βρίσκεται το περιώνυμο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού καταλαμβάνει μόλις την 119η θέση.
Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Γκρίνουιτς κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 22%, σε σχέση με το 2005 κι έχει βάσιμες ελπίδες να πετύχει τον στόχο μείωσης 40%, τα επόμενα δέκα χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι μειωμένες εκπομπές του διοξειδίου που του χάρισαν την πρωτιά. Στη διάκρισή του συνέβαλαν επίσης, η επένδυση 6 εκατ. στερλινών στο περιβάλλον, το μέλι που παρήγαγε το πανεπιστήμιο από τα μελίσσια του, αλλά και ένα κτήμα με οπωροφόρα δέντρα που διαθέτει.
Πάντως, το πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς δεν μονοπωλεί τα εύσημα. Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βρετανία έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Για πρώτη φορά από το 2007, οπότε άρχισε να καταρτίζεται η λίστα με τα «πράσινα» πανεπιστήμια, καταγράφηκε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το ποσοστό μείωσης είναι μόλις 4%, αλλά για τους ειδικούς είναι ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται, καθώς διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι όλο και περισσότερα ιδρύματα δίνουν έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, ενώ μόνον εννέα πανεπιστήμια από τα 146, δεν έχουν καταρτίσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.