Η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως, εντατικοποίησε τους μουσώνες που προκάλεσαν τις πρωτοφανείς πλημμύρες στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες που προέβλεψαν ότι επίκεινται πολλοί μήνες ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων.
Ενώ οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο θερμότερο γίνεται το κλίμα τόσο θα γίνεται εντονότερη η ξηρασία και συχνότερες οι πλημμύρες, δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν αν η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα φαινόμενα Λα Νίνια και Ελ Νίνιο, που μπορούν να οδηγήσουν σε καιρικό χάος τον κόσμο.
«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον μέρος της έντασης των μουσώνων στην Κουίνσλαντ μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή», είπε ο Μάθιου Ινγκλαντ του Ερευνητικού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ.
«Τα ύδατα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αυστραλία είναι στο θερμότερο επίπεδο που έχει ποτέ μετρηθεί και αυτά υγραίνουν την ατμόσφαιρα για τους μουσώνες στην Κουίνσλαντ και τη βόρεια Αυστραλία», είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς.
Οι πλημμύρες στην Αυστραλία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 16 ανθρώπους, από τον περασμένο μήνα που ξεκίνησαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις κι έχουν παραλύσει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη, το Μπρίσμπεϊν.
Οι καταρρακτώδεις βροχές αποδίδονται σε μία από τις σφοδρότερες μορφές του φαινομένου Λα Νίνια που έχουν καταγραφεί. Ένα φαινόμενο που προκύπτει όταν πέφτει η θερμοκρασία των υδάτων του ωκεανού στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό, που συνήθως προκαλεί μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σχεδόν σε ολόκληρη την Αυστραλία, την Ινδονησία και άλλα τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φαινόμενο προκαλεί ισχυρότερους ανατολικούς ανέμους στις τροπικές χώρες που συγκεντρώνουν θερμά ύδατα στον δυτικό Ειρηνικό και γύρω από την Αυστραλία.
Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει παρατεταμένες βροχοπτώσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Στον Ειρηνικό Ωκεανό εναλλάσσονται τα φαινόμενα Λα Νίνια και Ελ Νίνιο, που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα προκαλώντας ξηρασίες στην Αυστραλία και την νοτιοανατολική Ασία.
«Πάντα είχαμε φαινόμενα Ελ Νίνιο και πάντα είχαμε εναλλαγές στα φυσικά φαινόμενα, αλλά τώρα έχει αλλάξει το υπόβαθρό τους», εξηγεί ο Ντέιβιντ Τζόουνς, επικεφαλής της κλιματικής παρακολούθησης και πρόβλεψης στην Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, στη Μελβούρνη.
«Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να πούμε για την Λα Νίνια και το Ελ Νίνιο είναι ότι τώρα σημειώνονται σε έναν θερμότερο κόσμο», πρόσθεσε, εξηγόντας ότι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων από τους ωκεανούς, μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα και ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα.
Ο επιφανής αμερικανός επιστήμονας, ειδικός σε θέματα κλίματος, Κέβιν Τρένμπερθ, δήλωσε ότι οι πλημμύρες και το έντονο φαινόμενο Λα Νίνια οφείλονται σε πολυπαραγοντικά αίτια, ανάμεσα στα οποία οι υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων του ωκεανού στον Ινδικό, κοντά στην Ινδονησία, στις αρχές του περασμένου χρόνου, καθώς η αιφνίδια έναρξη του Λα Νίνια μετά το πέρασμα του Ελ Νίνιο τον Μάϊο.