Ο άνθρακας θα έχει «πιάσει» το πετρέλαιο ως κυρίαρχη πηγή ενέργειας παγκοσμίως έως το 2017 και μόνο μια πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση πιο ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, όπως ο σχετικά φθηνός άνθρακας σήμερα.
Αυτό επισήμανε στην τελευταία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία επισημαίνει φέτος μια σημαντική στροφή στον άνθρακα, η οποία ενδέχεται να έχει ως συνέπεια την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου ως το 2050, ευνοώντας καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.
Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει περισσότερο άνθρακα από ό, τι ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, ενώ η Ινδία θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο και να γίνει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εισαγωγέας, τόνισε η ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή της για την αγορά άνθρακα, που κυκλοφόρησε την Τρίτη.
«Το μερίδιο του άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, και αν δεν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές, ο άνθρακας θα πιάσει το πετρέλαιο μέσα σε μια δεκαετία», IEA, δήλωσε σχετικά η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Μαρία φαν ντερ Χούβεν.
Η χρήση εξαιρετικά ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων σημείωσε άνοδο κατά την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της ισχυρότερης ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, όπου φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης άνθρακας συνέβαλε στην ιλιγγιώδη οικονομική ανάπτυξη των δυο χωρών.
Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει σήμερα το 28% της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, και η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 4,3% το 2011 σε σύγκριση με το 2010, αναφέρει η έκθεση. Επίσης, τονίζει ότι ως το 2017 ο κόσμος θα καίει ετησίως περίπου 1,2 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα επιπλέον σε σχέση με σήμερα, ποσότητα η οποία ισούται με την από κοινού τρέχουσα κατανάλωση άνθρακα από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα είναι πιθανό να φθάσει τους 4,32 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (btoe) μέχρι το 2017, σε σύγκριση με 4,4 btoe για το πετρέλαιο, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να είναι πιο αργός από ό, τι κατά την τελευταία δεκαετία, η πρόβλεψη της ΙΕΑ.