Για υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης Κορώνειας καταδικάσε το Δικαστήριο της Ε.Ε. την Ελλάδα, καθώς όπως διαπίστωσε, δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών, για τα οποία έχει οριστεί η ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) GR 1220009, ενώ παράλληλα δεν ολοκληρώθηκε, εντος της προβλεπόμενης προθεσμίας, το δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων για τον οικισμό του Λαγκαδά.
Αναλυτικά:
Η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα λόγω των ανωτέρω παραλείψεων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και από την οδηγία 91/271/ΕΟΚ, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.
Κατόπιν της αποφάσεως της Επιτροπής το 2003 να κινήσει την προ της ασκήσεως προσφυγής διαδικασία, οι ελληνικές αρχές θέσπισαν, το 2004, καθεστώς προστασίας της ΖΕΠ και ενέκριναν στη συνέχεια 21 δράσεις απαραίτητες για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.
Μεταξύ των δράσεων αυτών καταλέγονται και οι ακόλουθες:
(6) Χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για αλατούχα απόβλητα.
(8) Σύνταξη μελέτης έργων κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων.
(17) Κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης και ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης του εθνικού πάρκου των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών.
(18) Επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών.
(20) Οριστικό κλείσιμο των «παράνομων» γεωτρήσεων.
(21) Περιορισμός άρδευσης και χρήση νέων τεχνολογιών και νέας πρακτικής άρδευσης.