Θέματα ενεργειακής πολιτικής, με επίκεντρο το αίτημα για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, καθώς και πολιτικής για τους υδάτινους πόρους εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων ” η υπουργός δεν απέκλεισε τη μη κατασκευή νέου λιγνιτικού σταθμού μετά το 2023 αν και δήλωσε θετικά διακείμενη σε αυτό το στόχο”.
“Αναφορικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, η υπουργός δήλωσε πως το ζήτημα της μη απορρόφησής τους από το δίκτυο της ΔΕΗ θα αντιμετωπιστεί με adhocλύσεις που μελετά ειδική επιτροπή του υπουργείου και πως το θέμα είναι εντοπισμένο σε συγκεκριμένες γραμμές μέσης τάσης. Δεν δεσμεύθηκε σε χρονοδιάγραμμα λύσης του προβλήματος, αναγνωρίζοντας πως πολλοί αγρότες που επένδυσαν σε μελέτες δεν θα λάβουν θετική απάντηση στις αιτήσεις τους”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
“Η υπουργός δεσμεύθηκε πως τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα απορροφηθούν χωρίς καμία εξαίρεση από το δίκτυο, και πως αποτελούν ισχύ επιπρόσθετη στον ανακοινωμένο στόχο διείσδυσης φωτοβολταϊκών”, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Επίσης “η υπουργός συμφώνησε πως υπάρχει καθυστέρηση στην πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών και δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τα απαιτούμενα προσόντα των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αποτελεσματικού ενεργειακού ελέγχου των κτιρίων”.
Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, με αποτελεσματικά κίνητρα εξοικονόμησης και αποφασιστική στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια, αποτελεί ένα από τα κλειδιά για διέξοδο από την κρίση. Η υπερκατανάλωση ενέργειας είναι σήμερα βαρίδι τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειαζόμαστε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενεργειακή στροφή, και πολύ πιο σαφή σχεδιασμό για να τους φθάσουμε. Η στροφή όμως προς την ανανεώσιμη ενέργεια, δεν πρέπει να είναι προσχηματική. Δε δεχόμαστε να βαφτίζεται ανανεώσιμη ενέργεια η επικίνδυνη και πανάκριβη καύση των σκουπιδιών ούτε ή η αναχρονιστική εκτροπή του Αχελώου.»