Τρία μέτρα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να λυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα που παρατηρείται με τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης.
Όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, θα διατεθούν περίπου 300.000 ευρώ για τη προμήθεια ανταλλακτικών, για την επισκευή των απορριμματοφόρων από εξωτερικά συνεργεία και για την ενοικίαση φορτηγών και τρακτόρων από ιδιώτες.
«Μέσα στο χρόνο η πόλη θα πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενη για τη καθαριότητα. Το πρώτο εξάμηνο θα παλέψουμε να κρατηθούν τα σκουπίδια σε ανεκτό επίπεδο. Δεύτερο βήμα μας θα είναι η ανακύκλωση, ενώ από το Σεπτέμβριο θα δούμε αν χρειάζονται καινούργια απορριμματοφόρα», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο αντιδήμαρχος ανακύκλωσης και καθαριότητας Στάθης Αβραμίδης, από τη πλευρά του, δήλωσε πως η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι τραγική και πως οι βλάβες στα απορριμματοφόρα είναι πολλές και σοβαρές.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα των σκουπιδιών.
Ο πρώην αντιδήμαρχος καθαρότητας, Κώστας Καζαντζίδης, ανέφερε πως τα τελευταία εντεκάμισι χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε πρόβλημα στον τομέα της αποκομιδής, ενώ υπογράμμισε πως από το 1999 μέχρι το 2010 αγοράστηκαν 54 απορριμματοφόρα και 11 τράκτορες.
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος του ΚΚΕ δήλωσε πως οι ευθύνες για τα σκουπίδια βαρύνουν τη προηγούμενη διοίκηση, αλλά και τη σημερινή αν δεν λύσει το θέμα. Ο Στέλιος Παπαθεμελής ζήτησε να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε ότι είναι απαραίτητο. Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είπε πως η πόλη δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς αιχμαλωσίας από προμηθευτές ανταλλακτικών, ενώ ο Χρήστος Μάτης από τους Οικολόγους είπε πως θα πρέπει στους πολίτες να περάσει το μήνυμα πως το πρώτο βήμα δεν είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά η παραγωγή τους και το βάρος να πέσει στη ανακύκλωση.