Σοκ προκάλεσαν στον επίτροπο περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν οι εικόνες από την παράνομη χωματερή στην Τρίπολη, για την οποία εδώ και πάνω από μία δεκαετία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το κλείσιμό της.
Μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ήλθε προ εβδομάδων μια επιστολή – χαστούκι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται μάλιστα από το γεγονός ότι ο κ. Χαν έστειλε, σύμφωνα με Τα Νέα, τη σχετική επιστολή απευθείας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στο σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. «Όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαν τα έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Σγουρός προσθέτοντας: «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μια φορά. Εάν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες εγκαίρως, σήμερα δεν θα κινούμασταν επί ξυρού ακμής».
Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 78 είναι ακόμη ενεργές και οι 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί γι’ αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003. «Η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμάτων», σημειώνει ο κ. Χαν.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο επίτροπος ως προς τη διάχυση των αρμοδιοτήτων στον τομέα διαχείρισης απορριμάτων. «Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων», υπογραμμίζει.
«Η εμπλοκή τόσο πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις» επισημαίνει ο επίτροπος σχολιάζοντας ότι στη διαχείριση εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες, οι δήμοι, αλλά και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι το καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει επίσης ότι για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμάτων θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013.