Μια νέα στρατηγική για την ενθάρρυνση της χρήσης πράσινης υποδομής και για να διασφαλιστεί ότι η ενίσχυση των φυσικών διαδικασιών καθίσταται συστηματικά τμήμα του χωροταξικού σχεδιασμού ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η στρατηγική αυτή θα επικεντρωθεί στα εξής:
– Προώθηση της πράσινης υποδομής στους κύριους τομείς πολιτικής, όπως η γεωργία, η δασοκομία, η φύση, τα ύδατα, η θάλασσα και η αλιεία, η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή σε αυτήν, οι μεταφορές, η ενέργεια, η πρόληψη των καταστροφών και οι χρήσεις γης. Μέχρι τα τέλη του 2013, η Επιτροπή θα έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για να καταδείξει πώς οι πράσινες υποδομές μπορούν να ενσωματωθούν στην εφαρμογή των πολιτικών αυτών για το διάστημα 2014-2020.
– Βελτίωση της έρευνας και των δεδομένων, ενίσχυση της γνωστικής βάσης και προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών που υποστηρίζουν την πράσινη υποδομή.
– Βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση έργων πράσινης υποδομής – η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια χρηματοδοτική διευκόλυνση της Ε.Ε., μέχρι το 2014, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη στήριξη έργων πράσινης υποδομής.
– Στήριξη έργων πράσινης υποδομής σε επίπεδο Ε.Ε. – μέχρι το τέλος του 2015, η Επιτροπή θα εκπονήσει μελέτη για την αξιολόγηση των ευκαιριών ανάπτυξης ενός δικτύου πράσινων υποδομών που να καλύπτει ολόκληρη την Ε.Ε.
Μέχρι τα τέλη του 2017, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την πρόοδο στην ανάπτυξη πράσινης υποδομής και θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τα διδάγματα που θα έχουν αντληθεί, συνοδευόμενη από συστάσεις για μελλοντική δράση.
Η πράσινη υποδομή είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο που χρησιμοποιεί τη φύση για την εξασφάλιση οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών και είναι συχνά φθηνότερη και ανθεκτικότερη από τις εναλλακτικές λύσεις που παρέχονται μέσω συμβατικών έργων πολιτικού μηχανικού.
Εκτός από τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, η πράσινη υποδομή αποφέρει επίσης πολλαπλά κοινωνικά οφέλη: δημιουργεί θέσεις εργασίας και καθιστά τις πόλεις ελκυστικότερους τόπους διαβίωσης και εργασίας. Επίσης επιτρέπει στην άγρια πανίδα και χλωρίδα να ευδοκιμήσει, ακόμη και σε αστικό περιβάλλον.