Το νέφος πάνω από τη Σιγκαπούρη μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται για εβδομάδες ή ακόμη και για μεγαλύτερο διάστημα, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Χσιεν Λουνγκ.
Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην πόλη – κράτος επιδεινώθηκε την Πέμπτη φτάνοντας σε «επικίνδυνα επίπεδα», καθώς ο καπνός από τις φωτιές στην Ινδονησία κάλυψε τον ουρανό της, αλλά και τμήματα του ουρανού της Μαλαισίας με αποτέλεσμα, μάλιστα, να προκληθούν προβλήματα σε ορισμένες επιχειρήσεις και στις μετακινήσεις.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έδιναν περισσότερο χρόνο στα αεροσκάφη για την προσγείωση ή την απογείωσή τους στο αεροδρόμιο Τσανγκί εξαιτίας της ελλιπούς ορατότητας.
Οι εργασίες σε πολλά εργοτάξια της Σιγκαπούρης διεξάγονταν με αργότερους ρυθμούς και ελάχιστοι εργάτες βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους. Η αλυσίδα ταχυφαγείων McDonald’s, για παράδειγμα, διέκοψε προσωρινά την υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε ορισμένα σημεία της Μαλαισίας, η ποιότητα του αέρα επίσης έφθασε σε υψηλά επίπεδα, ενώ ένα αεροδρόμιο της Ινδονησίας, το οποίο λειτουργεί ως βάση για κάποιες από τις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Chevron, έκλεισε εξαιτίας του καπνού.
Η Σιγκαπούρη κάλεσε την Ινδονησία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Καμία χώρα ή εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να μολύνει τον αέρα εις βάρος της υγείας των κατοίκων της Σιγκαπούρης», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Περιβάλλοντος και Θαλάσσιων Πόρων της χώρας, Βιβιάν Μπαλακρισνάν.
Ο ίδιος είπε ότι η Σιγκαπούρη απέστειλε επιτροπή αξιωματούχων για να συμμετάσχει σε επείγουσα σύσκεψη στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα.
Το παράνομο κάψιμο των δασών στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, για την δημιουργία φυτειών φοινικέλαιου, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, ιδιαίτερα έντονο την περίοδο της ξηρασίας από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.
Ινδονήσιοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να αποποιηθούν την ευθύνη, υπαινισσόμενοι ότι εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στη Σιγκαπούρη ενδέχεται να ευθύνονται μερικώς για τις φωτιές.
Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης προειδοποίησε για επιπτώσεις σε όσες εταιρείες της Σιγκαπούρης τυχόν κριθούν υπεύθυνες για αυτές.
Η Σιγκαπούρη, μάλιστα, προμήθευσε -όπως είπε ο ίδιος- με δορυφορικούς χάρτες την Ινδονησία προκειμένου να εντοπίσει τους υπεύθυνους.